Öğretmenler arası gözlem çalışmalarının öğretmen gelişimindeki rolü
The role of peer observation in teacher development
  1. Tez No: 205542
  2. Yazar: FUNDA HATİP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BARTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Gelişimi, Yansıtmacı Yaklaşım, Öğretmenler ArasıGözlem Çalışmaları, Teacher Development, Reflective Approach, Peer Observation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada stanbul Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, ngilizceHazırlık Bölümünde çalışan ngilizce öğretmenleri ile öğretmenler arası gözlemçalışmaları yürütülmüş ve bu çalışmaların katılımcıların mesleki gelişimlerine olankatkısı hakkındaki görüşleri ortaya çıkartılarak araştırmanın yapıldığı kurumdauygulanabilirliği saptanmıştır. Buna ek olarak, elde edilen bulgular doğrultusundakurumda yürütülecek bir hizmet içi mesleki gelişim modeli oluşturulmuştur.Nitel veri toplanan bu çalışmada, araştırmaya katılan dört gönüllü öğretmen iki aysüresince öğretmenler arası gözlem çalışmaları yürütmüş ve araştırmacı onlarıngörüşlerini ortaya çıkarmak için katılımcıların gözlem çalışmaları süresince tuttuklarıgünlükleri ve gözlem çalışmaları bittikten sonra katılımcılar ile yapılan görüşmelerin seskayıtlarının çeviri yazılarını içerik analiz yöntemi ile çözümlemiş ve yorumlamıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre, dört katılımcı öğretmen gözlem çalışmaları sayesindemesleki açıdan geliştiklerini, yeni şeyler öğrendiklerini ve bu sayede öğretmenlikbecerilerinin geliştiğini ifade etmişlerdir. Ayrıca, katılımcılar ileride kurumdauygulanabilecek gözlem çalışmaları sayesinde kurumdaki öğretmenlerin de meslekiaçıdan gelişeceklerini belirterek öğretmenler arası gözlem çalışmalarını mesleki gelişimaçısından olumlu olarak değerlendirmişlerdir. Bunun yanı sıra, dört katılımcı da gözlemçalışmaları sonucunda kendilerini değerlendirip sorgulayarak farkındalıklarının arttığınıve gözlem çalışmaları sayesinde hem kuvvetli hem de zayıf yönlerini keşfettiklerini ifadeetmişlerdir. Bunlara ek olarak, araştırmaya katılan dört katılımcı da gözlem çalışmalarısayesinde öğretmenlerin birbirlerine destek olduklarını, aralarındaki meslektaşlıkduygusunun arttığını ve gözlem çalışmaları esnasında birlikte çalışıp deneyimlerinipaylaşarak ilişkilerinin kuvvetlendiğini ifade etmişlerdir.Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, öğretmenler arası gözlem çalışmalarınınkatılımcı öğretmenlerin tümü tarafından olumlu bir deneyim olarak değerlendirildiği vearaştırmanın yürütüldüğü kurumda uygulanabilir olduğu yargısına varılmıştır. Bununsonucunda da bir hizmet içi mesleki gelişim modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research study, a peer observation process was conducted at stanbul TechnicalUniversity, School of Foreign Languages, English Preparatory School to get the opinionsof ITU English language teachers about peer observation and evaluate whether it couldbe implemented in the instutition. After the data were collected and evaluated, an in-service teacher training model that could be applied at the instutition was developed.In this qualitative research, four participant teachers that voluntarily took part in theresearch conducted peer observation for two months. In order to get the participants?opinions about peer observation, the researcher analyzed and evaluated both the diarieskept by the participant teachers during the experience and the transcriptions of therecorded semi-structured interviews held with the participant teachers after theexperience, using content analysis.In the light of the results of the research, four participant teachers stated that the peerobservation process contributed to their professional development. They emphasized thatthey learned new teaching activities and that their teaching skills improved thanks to theexperience. Moreover, all the participants stated that the peer observation process wouldalso contribute to the teachers?professional development at the instutition if it wereimplemented in the future. Besides, all the participants stated that their self-awarenessincreased because they discovered their weak and strong characteristics during theexperience. Furthermore, all the participant teachers stated that the peer observationprocess encouraged collaboration among colleagues.After the data of the research were evaluated, it was concluded that the peer observationprocess was beneficial for all four participants and could be implemented at theinstutition where the research took place. Accordingly, an in-service teacher trainingmodel was developed.