Reklamın tüketici davranışlarında tutuma etkisi ve bir uygulama
Effect of advertisement on consumer attitude and a practice
- Tez No: 205613
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜGE ARSLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklam Süreci, Tüketici Davranışı, Tüketici Tutumu, Advertisement, Advertising Process, Consumer Behavior, Consumer Attitude
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde firmalar tüketicileri, kendi ürün, marka veya fikirlerinin varlığı hakkındabilgilendirmek ve onlarda olumlu tutumlar yaratmak amacıyla çeşitli reklam araçlarıkullanarak tüketiciye ulaşırlar. Reklamların herhangi bir şekilde tüketiciye ulaşmasıtüketicilerin tutumuna olumlu veya olumsuz yönde etki yapar. Ancak reklamlarıntüketicilerin tutumuna etkisinin ne kadar olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber buseviyeyi bazı testlerle ölçmek mümkündür.Bu araştırmada Türkiye cep telefonu pazarına yeni giren bir cep telefonu markasınayönelik iki farklı tüketici grubunun (dergi reklamı gösterilen ve gösterilmeyen) tutum vedavranışları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını tespit edilmeye çalışılmıştır. Seçilenmarka cep telefonuna ait dergi reklamı gösterilen tüketiciler ile gösterilmeyen tüketicilerin sözkonusu cep telefonuna yönelik tutum ve davranışları arasında belirli faktörlerde anlamlı birfarkın olduğu tespit edildiyse de genel olarak toplamda anlamlı bir farkın olmadığı sonucunaulaşılmıştır. Böyle bir bulgunun temel sebebi, söz konusu cep telefonu markasının Türkiye'deyeni olması ve tüketiciler tarafından yeterince tanınmaması olabilir. Çalışmada ilk akla gelencep telefonu markaları sorulduğunda, seçilmiş olan cep telefonu markası ilk beşegirememiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ürünün nasıl konumlandırılabileceği vetüketicilerde olumlu bir intibanın nasıl bırakılabileceği ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays companies use different advertising tools to reach, inform their customersand create positive attitudes towards their products, brands and the company itself. Reachingcustomers differently with advertisements creates positive and/or negative effects on theconsumers. It is not possible to measure the exact effect of advertisements on consumers butby using some test techniques, it could be measured to a certain degree.The aim of this study is to try and determine whether there is a significant differencein attitudes and behaviors of two different consumer groups (where one group is shown amagazine advertisement and the other is not shown any advertisement). It is expected thatthere will be a significant difference between the two groups on some issues pertaining toattitudes and behavior. Although a significant difference was obtained on some factors, intotal a general difference was not observed. The main reason for this could be the fact that theselected brand of cellular phones is new in the Turkish market and not many consumers areaware of this brand. When asked to name the first brands that come into their mindsconcerning cellular phones, the selected brand was not in the first five brands listed. Thereforethe attitude towards the selected brand is not very different for the two consumer groups. Inconclusion, advice is given on how to position the new brand and what could be done toincrease the positive impact of the brand on the consumers.