Günümüz kent yaşamında sözlü kültürün yeni sanatsal ifade aracı olarak kullanımı
Oral culture practices in contemporary urban life as artistic expressions
- Tez No: 205614
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: sözlü kültür, kültürel bellek, kamusal alan, beden, bellek, deneyim, oral culture, cultural memory, public space, experience, body, memory
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezin amacı; sözlü kültür ile günümüz çağdaş sanatının dinamikleri arasında varolandolaylı ve dolaysız ilişkileri incelemektir.nsanın toplum içerisinde bir iletişim biçimi olarak kullandığı sözlü aktarımınözellikleri tarihsel dönemlerle birlikte farklılaşmıştır. Yazı öncesi dönemde bilginindepolandığı ana kaynak olan sözlü kültürün zamanımızda önemi, resmi olmayan vekayda geçmeyen farklı bakış açılarına kaynaklık etmesidir.Bu çalışmada sözlü kültür sanatsal ve gündelik ilişkisel yönüyle ele alınıyor. Sanatsalolarak sözlü malzemenin kimlik kavramıyla ilişkisi kamusal uzamdaki birleştiriciişleviyle birlikte temellendiriliyor. Sözlü kültürün yukarda belirtilen ilişkiler bağlamındafolklorik alandan kamusal alana, direniş biçimlerinin üretildiği bir diyalog aracınadönüşümü takip ediliyor.Sonuç olarak bu çalışma, sözlü kültürdeki bellek ve zihinsel kalıp kavramlarınısanatsal üretim biçimleri içinde kimlik ve eylem pratikleri ile birlikte tartışmayıamaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a research on the direct or indirect relations through the todayscontemporary art fields and oral culture.?Oral culture? by means of communication forms differenciate in historical periods.Looking at the preliterary word , it tests how new technologies and innovative forms oforal word as rap, slam, spoken word, performance art are revitalizing the oral culture.This thesis examine the oral culture as a medium of dialog in resistance production andaim to discuss mental or memory model in ?Oral Culture? according to forms of identityand activity practices.