Siyasal karikatürlerde lider imajı: 1987 genel seçimleri bağlamında parti liderlerinin Türk basınında karikatürize edilişi
Leader images in political comics: Dramatization of Turkish leaders in frame of 1987 elections
  1. Tez No: 205654
  2. Yazar: KONUR ALP KOZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT SADULLAH ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Dil Bilim, karikatürler, siyasalkarikatürler, Semiology, linguistics, cartoon, political leader
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Karikatürler, belirli anlamların taşıyıcıları konumundadır ve anlamüretimine aracılık ederler. Çoğu zaman söylenemeyen ?şeylerin? açıkçaifadesi anlamına gelen karikatürler, gerçeklikleri göstergeler anacılığıyla inşaederken, liderlere ilişkin yeni okumalar sunmakta ve bazı mesajlara daaracılık etmektedir.Bu bağlamda göstergebilim, hem bir ?inceleme? hem de bir anlam?oluşturma? yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Söylenmek isteneni belirlibir anlam bütünlüğü içerisinde göstergelerden oluşan bir ilişki ağı içerisindeokuyucuya sunan karikatürler, karikatüristin oluşturduğu kurmaca dünyadabazı mesajlara da aracılık ederler.Çalışma kapsamında 1987 Genel Seçimleri öncesi Hürriyet,Cumhuriyet ve Tercüman gazetelerinde yer alan politik karikatürlerincelenmiş; karikatürlerin, politik sistem içerisindeki siyasal aktörleri, yaratıcıve sembolik göstergelerle, yeniden inşası ve liderlere ilişkin sunduğugerçeklik araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cartoons act as carriers of certain meanings and mediate theproduction of a meaning. Most of time, cartoons stand for declaration of?things? that cannot be sait, building up the realities by means of sings,presenting new readings about the leaders and mediating for certainmessages.Semiology, in this context, stand before us as both an ?examination?and a method to ?create? a menaning. Cartoons present what is meant to besait to the reader, in a web of relations knitted with signs within a certainwholeness of meaning, and they mediate certain messages in the fictionalworld created by the caricaturist.Within the study context, political cartoons, poblished in newspaperslike Hurriyet, Cumhuriyet and Tercuman before 1987 Publich Elections, wereexamined; the reality, prsented by these cartoons using creative andsymbolic bigns about political actors in the systemk, reconstruction andleaders, was investigated.