Avrupa Birliği ortak tarım politikaları ve tarımsal destekleme sistemlerinde yaşanılan yeni gelişmeler: Doğrudan ödeme sistemi ve Türkiye üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 205671
  2. Yazar: OSMAN İNANÇ GÜNEY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Tarım, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları, Tarımsal Destekleme Sistemleri, European Union, Agriculture, European Union Common AgriculturalPolices, Agricultural Supporting Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikaları Destekleme Sistemlerinin teorikve ampirik olarak analiz edilmesine çalışılmıştır. Çalışma öncelikle Avrupa Birliği veAvrupa Birliğinin oluşumunun incelenmesi ve Avrupa Birliğinin tarımsal yapısınınekonomik analiziyle başlamaktadır. Bu bölümler, daha sonra incelenecek Avrupa BirliğiOrtak Tarım Politikaları ve Tarımsal Destekleme Sistemleri bölümleri için temeloluşturmaktadır.Destekleme Sistemlerini içinde barındıran Ortak Tarım Politikaları, Avrupa Birliğininilk ve en önemli politikalarından biridir. Öyle ki Birlik bütçesinin yarısı Ortak TarımPolitikaları kapsamında harcanmaktadır. Bu harcamaların çoğunluğu da desteklemesistemleri kanalıyla yapılmaktadır. Zaman içinde bu durum birçok eleştirilere nedenolmuş ve destekleme sistemleri yargılanır hale gelmiştir. Bu bağlamda desteklemesistemlerinden Doğrudan Ödemeler Sisteminin, destekleme alımları sistemiylekarşılaştırmalı olarak incelenmesi öngörülmüştür. Doğrudan ödemeler sistemikapsamında ise uygulamada daha çok kullanılan Fark Ödemeleri ve Doğrudan GelirDesteği seçilmiştirÇalışmada öncelikle destekleme sistemlerinden Doğrudan Ödemeler Sistemi (FarkÖdemeleri ve Doğrudan Gelir Desteği) Destekleme Alımları sistemiyle karşılaştırmalıolarak teorik bazda incelenmiştir. Daha sonra bu üç destekleme sisteminin üretim,tüketim, dış ticaret ve refah üzerindeki etkileri, Kısmi Denge Analizi yöntemikullanılarak farklı karakterdeki iki tarım ürünü (buğday, pamuk) üzerinde beşer yıllıkperiyotlar halinde analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to determine the European Union Common Agricultural Policies(CAP) Supporting Systems in both theoretic and empiric ways. The initial part of thework is related to the European Union, the identification of the formation of Union andthe agricultural structure analyses of the EU. Further this will be the base for theEuropean Union Common Agricultural Policies and Agricultural Supporting Systemsdivisions.The Common Agricultural Policies that includes the supporting systems is the primaryand the most considered, where half of the Union?s budget has been allocated to theCommon Agricultural Policies. In this sense the budget expenditures on these policiesshould be made through the channel of the Supporting Systems. In the course of timethis situation caused many criticisms and the Supporting Systems appeared to bediscussable. In this context, the Direct Payment System (one of the Supporting Systems)was identified by comparing with the Price Support System. Deficiency Payments andDirect Income Payments were chosen in the contents of the Direct Payment Systemwhich are mostly using in the application.Primarily, in this study the Direct Payment System (Deficiency Payments and DirectIncome Payments) was theoretically studied in comparison with the Price SupportSystem. Furthermore, the effects of these three Supporting Systems on production,consumption, foreign trade and welfare were analyzed and compared by data compiledwith in a five year period,via the Partial Equilibrium Analyses Method concerning twodifferent agricultural products (wheat, cotton).