Yabancı portföy yatırımlarının hisse senedi getirileri üzerine etkisi: İMKB üzerine bir uygulama
The effect of foreign portfolio investments on stock returns: An application on ISE
- Tez No: 205672
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE DOĞUKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Foreign Portfolio Inflows, Stock Return, ISE, VAR Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yabancı portföy yatırımlarının sermaye piyasaları üzerindeki etkisi bir çokçalışmada araştırılmıştır. Yabancı sermaye hareketlerinin sermaye piyasalarınıngelişmesine olumlu katkı sağlayarak, ekonomilerin uzun dönem gelişiminde etkiliolduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmalarda, yabancı portföy yatırımlarının riskpaylaşımına ve etkin kaynak dağılımına imkan sağladığı için, yerel ekonomileraçısından son derece önemli olduğunu ortaya konulmuştur.Bu tez çalışmasında, yabancı portföy yatırımlarının, hisse senedi getirisi üzerineetkisi incelenmiştir. Bu etki İMKB'de VAR yöntemi ile ekonometrik olarak testedilmiştir. Analiz sonuçları, yabancı portföy yatırımları ile hisse senedi getirisi arasındabir nedensellik ilişkisi göstermemektedir. Ancak üretim endeksinin yabancı portföyyatırımları ve hisse senedi getirisini etkilediği yapılan testlerde ortaya konmuştur.Anahtar Kelimeler : Yabancı Portföy Yatırımları, Hisse Senedi Getirisi, IMKB, VARAnalizi
Özet (Çeviri)
The effect of FPI on capital markets has been investigated in many studies. It?sdetermined that FPI has positive effects on long-run economic development bycontributing positively on capital markets development. In these studies, since FPIprovides risk sharing and efficient resource allocation, FPI is found to be very importantfor local economies.In this thesis, it is investigated effects of FPI on stock returns. This effect is testedby using VAR method on ISE. The results does not show causality relationship betweenFPI and ISE 100 index return. But it is suggested that industrial production index causesFPI and stock returns.