Örgütlerde motivasyon ve iş yasam kalitesi: Bir kamu kurulusundaki yönetici personelin motivasyon seviyelerinin tespit edilerek iş yasam kalitesinin geliştirilmesi üzerinebir araştırma
Motivation and quality of work life (qwl) in organizations: A research about by determining the motivation level of managers in public organization and developing their qwl
- Tez No: 205736
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Moral ve Motivasyon, İş Doyumu, İş Yaşam Kalitesi, İletişim, Lider ve Yönetici, Morale and Motivation, Job Satisfaction, The Quality of Work Life, Communication, Leader and Manager
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez içinde; motivasyon ile iş yaşam kalitesinin tanımı ve insan kaynaklarıyönetimindeki önemi ile birlikte, motivasyon teorileri ve motivasyon araçlarıincelenmiştir. Yapılan araştırmada, bir kamu kuruluşunda yönetici olarak görev yapanlider personele uygulanan motivasyon ile iş yaşam kalitesini değerlendirmeanketinden elde edilen sonuçları değerlendirilmiş ve o kurumda motivasyon seviyesiile iş yaşam kalitesinin geliştirilmesi, böylece verim ve etkinliğin yükseltilmesineyönelik çözüm önerileri sunulmuştur.Araştırmada; yönetici personelin kişisel nitelikleri, motivasyon ile iş yaşamkalitesine yönelik tercihleri ile personelin mevcut motivasyon ve iş yaşam kalitesiseviyesini tespit etmek için hazırlanan anket kullanılmıştır. Anket sorularının anlaşılırolmasına ve katılımcıların kolayca cevaplandıracağı şekilde düzenlenmesine özeldikkat gösterilmiştir. Dağıtılan 750 anket formundan 730'u geri dönmüştür. Anketleringeri dönüş oranı % 97'dir.Anket sonuçlarının ortaya koyduğu gibi; organizasyonda uygulanan ücret veperformans değerlendirme sistemi ile yetki ve inisiyatif kullanma, kararlara katılmakonularında, çalışanlarla işbirliği içinde yöneticilerin değişim ihtiyacını karşılayacakşekilde gerekli tedbirlerin uygulamaya koymasının, kurumdaki başarı ve etkinliğinarttırılması için gerekli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Definition of morale and motivation, its importance in the organization,motivation theories, motivation tools and the quality of work life is explainedcomprehensively in this thesis. After explaining the importance of motivation in thehuman resources theoretically, the result of an empiric research in a state ownedorganization at the same subject is analyzed and interpreted and some solutionproposals are developed and suggested to increase moral and motivation and thus toincrease efficiency and productivity in the above mentioned organization.At the beginning of the questionnaire there are questions concerning thepersonal information of the personnel. It is followed by the questions about theirmorale and motivation levels, whose answers are related to the thesis topic. Whenthe questions were prepared, great attention was paid so as to make the questionsclear, to assure that the participants answer them easily. 730 out of 750 enquiryforms returned, with a rate of return of 97 percent.As results of the questionnaire indicates clearly, the directors have to makedecisions and precautions concerning the use of authority and initiative, participationin the decisions as well as job satisfaction according to the answers of the enquiry incoordination with the employees. Such practice would make the necessary drasticchange feasible and thus, the success and efficiency of the organization would beaccelerated.