Muhammed Esed’in ahkam ayetlerini tefsiri ve bunların İslam hukuku açısından degğrlendirilmesi
Muhammed Asad?s interpretation of rule verses of Qur’an and the evalution is done these verses according to Islamic Law
  1. Tez No: 205745
  2. Yazar: HAYRİYE BUYURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Asad, Crime, Brigandage, Punishment, Interpretation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez ?The Message of the Quran? adlı eseriyle son zamanların en çokkonuşulan isimlerinden biri olan Muhammed Esed'i (1900-1992) tanıtmayı ve Esed'inmealdeki tutumunu ve ahkâm âyetlerine yaklaşım tarzını tespit etmeyi hedeflemektedir.Bu bağlamda onun bazı delil ve gerekçelerle başlangıçtan beri slam alimleri tarafındankabul edilen anlamlarından farklılık arzeden ahkâm âyetlerini çevirisine ve tefsirinedikkat çekilmiştir.Araştırma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Aynı zamanda birnci bölümolan giriş bölümü Esed'in hayatını, kişiliğini ve eserlerini kısaca, ?The Message of theQur'an? adlı eserini daha ayrıntılı bir şekilde tanıtmayı amaçlamaktır. kinci BölümdeMuhammed Esed'in ?Meal-Tefsirin? de yararlandığı kaynaklar ele alınmış, hadislere vesahabeden gelen rivayetlere karşı tutumu tespit edilmiştir.Üçüncü bölümde, Muhammed Esed'in kıssalara yaklaşımı, nasih ve mensuhhakkındaki görüşleri, kavramlara sözlükler desteğiyle anlamlar verişi vs. ortayakonulmuş ve Esed'in çeviri ve tefsir metodu tanıtılmıştır.Esed'in ahkam ayetlerini çeviri ve tefsirine ayrılan Dördüncü Bölümde iseEsed'in kabul ettiği gerekçe ve deliller üzerinde durulmuş, geçerlilik ve tutarlılıklarıdeğerlendirilmiştir.Anahtar Sözcükler : Muhammed Esed, Suç, Hirabe, Ceza, Yorum
Özet (Çeviri)
This thesis tries to introduce Muhammed Asad (1900-1992) who -no doubt- isone of the controversial personalities of recent times by The Message of the Qur?an andto determine Asad?s attitude and evaluation style towards the verses of Qur?an relevantthe islamic rules. In this context paid attention Asad?s translations and interpretation ofthese verses which he rejects the meanings that all Muslim scholars have accepted sincethe beginning on the grounds of some arguments.The study consists of an introduction, three chapters. The ntroduction aims tointroduces the life of Asad and his personality and his books in brief The Message ofthe Qur?an which one of them in depth.The Chapter Two tries to survey the sources which was used in his Qur?anicTranslation and to determine Asad?s evaluation style towards the hadiths and thenarrations which are narrated by the friends of the Prophet.The Chapter Three aims to put forward Asad?s attitude towards tale andabrogation and symbolic expressions, also tried to evaluate the meanings he developedthrough lexicological means and so on and to introduce Muhammed Asad?s translationand interpretation method.The Chapter Four which is devoted to the Asad?s translations andinterpretation of the verses of Qur?an relevant the islamic rules, we will try to came tothe conclusion about arguments are strong enough to admit Asad.