KOBİ'lerin uluslararasılaşma süreçleri: Adana İli üzerine bir uygulama
Internationalization process of SMES and an application in Adana region
  1. Tez No: 205746
  2. Yazar: SEYFİ ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, İhracat, KOBİ, Uppsala Modeli, Doğuştan Global Modeli, Internationalization, Export, SME, Uppsala Model, Born-GlobalModel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, KOBİ'lerin uluslararasılaşma sürecini inceleyip, bukonuda yapılmış literatür çalışmalarından yola çıkarak ülkemiz KOBİ'lerininuluslararasılaşma süreçlerini ortaya koymaktır.Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın önemi, amacı ve yöntemi üzerindekısaca durulduktan sonra, birinci bölümünde KOBİ'ler ve uluslararasılaşma kavramlarıincelenmiş, literatür taraması sonucunda bugüne dek yapılan uluslararasılaşma süreçleriüzerinde olumlu ve olumsuz etkisi olan faktörler incelenerek, KOBİ'lerinuluslararasılaşma sürecinde sahip oldukları avantajlar ve dezavantajlar tespit edilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde; uluslararasılaşma süreçleri üzerine, literatürtaraması yapılarak, ortaya konulmuş olan tüm modeller etraflıca incelenmiştir. Özellikleliteratürde öne çıkan iki model olan, ?Uppsala modeli? ile ?Doğuştan globallermodelleri? üzerinde durulmuştur.Çalışmanın son bölümünde ise, ülkemizdeki KOBİ'lerin uluslararasılaşmadavranış ve süreçlerinin ortaya konulmasına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaevreni olarak, Adana ilinde bulunan ve Adana Organize Sanayi Bölgesinde çeşitlisektörlerde üretim alanında faaliyet göstermekte olan KOBİ'ler seçilmiştir. Araştırmaevreni olarak belirlenen 98 KOBİ'den 37'sinden geri dönüş sağlanmıştır. Yapılananalizler sonucunda, ülkemiz KOBİ'lerinin uluslararasılaşma süreçlerine ışık tutacakverilere ulaşılmıştır. Bu doğrultuda Adana KOBİ'lerinde literatürde gözlenen gelenekselyapı ya da doğuştan globaller yapısı çok net olarak ayrımsanamamıştır. BölgedekiKOBİ'lerin sıklıkla klasik yapıda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the internationalization process of smalland medium sized firms (SMEs) and determining the behaviors of Turkish SMEs withthe evaluation of the past studies made about this topic.In this context, after defining the importance and the purpose of this study inintroduction, the definitions of SMEs and internationalization has been evaluated in thefirst part and the advantages and disadvantages of SMEs are defined according to thethe past studies. In the second part of the study, the models regarding theinternationalization process of SMEs are evaluated and the most important twointernationalization processes, called Uppsala model and Born-Global model areexamined in details. In the last part of the study, a research on the internationalizationprocess of SMEs was performed to analyze the behaviors and the models of TurkishSMEs in their internationalization process. In this framework, the manufacturer SMEslocated at Adana Organized Industry Zone were seleceted as a study area. Thequestionnaires are spread to 98 SMEs and 37 of them were replied to this study. Basedon the data derived from the answers of these SMEs, the descriptive analysis, andANOVA analysis were done. According to the results of this analysis, very importantpoints regarding the internationalization process of Turkish SMEs are well understood.