Çağdaş Azerbaycan yazarlarından Anar'ın romancılığı üzerinde bir inceleme
Detailed analysis of Anar?s- a contemporary Azerbaijanian writer’s novels
  1. Tez No: 205744
  2. Yazar: NİGAR NAĞIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anar, Azerbaycan romanı, modern roman, Anar'ın romanları, Azerbaycan edebiyatı, Anar, Azerbaijan novel, modern novel, Azerbaijan literature, Anar?s novels
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Azerbaycan edebiyatında yeni dönem sayılan 1960-70'li yıllarda Azerbaycan şairve yazarları insanın iç dünyasına, kişisel arzu ve isteklerine eğilimli eserler yazmayabaşlarlar. Bu dönem yazarlar kuşağı yeni dil, üslup ve teknik arayışı içinde görünürler.`Yeni edebiyat kuşağı' kendilerinden önceki edebiyat düşüncesine ve ideolojisine karşıçıkar.Anar 60'lı, 70'li yıllarda Azerbaycan'da bireyin iç dünyasını anlatan öncüyazarlardan biridir. Yazı hayatına hikâyeyle başlamasına ve daha çok bu türdeyazmasına rağmen Anar'ın romanları modern roman özelliklerine sahip olmasınedeniyle Azerbaycan edebiyatının gelişmesinde önemli yeri vardır.Anar'ın romanları birey olarak insanın iç dünyasını, ruhunu, bilinçaltını yansıtır.Anar sıradan görünen insanın iç dünya zenginliğini sergiler. Genel olarak eserlerindesosyal yapı yerine ruhsal yapıyı, sosyal sorunlar yerine bireyin iç dünyasını vesorunlarını ele alır. Anar'ın eserlerinde zaman, mekân kavramları farklı açıdan elealınmıştır. Romanlarda akıl ve mantık değil, bireyin duygu ve sezgisi önemlidir. Anarkişileri iç konuşma, bilinç akımı, iç diyalog, geriye dönüş, çağrışım gibi modern romantekniklerini kullanarak sunar. 60'lı yıllarda Azerbaycan edebiyatında yeni olan bireyinyalnızlaşması ve yabancılaşması Anar'ın eserlerinin en önemli temasıdır.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan poets and writers started to create works reflecting human's innerworld, as well as individual wishes and desires in 1960-1970, being a new period in theAzerbaijan literature. Generation of writers of this period looked for new language,style and technics.“New literature generation”were against thought and ideology of theliterature of previous years.Anar is one of the famous writers describing individual's inner world which wasan innovation in the literature of 60th and 70th. Though he began his literary activitieswith stories and mostly wrote in this style, Anar's novels take a special place in thedevelopment of Azerbaijan literature since they possess modern novel characteristics.Novels reflect individual's morality, spirit and subconscious. Anar demonstratesbeauty of the inner world of the ordinary individual. Generally, he shows spiritualcreation instead of social one, individual's inner world instead of social challenges andproblems in his works. The concepts of“time”and“place”are reflected differently inAnar's works. Not mind and logic, but individual's sense and intuition are important inhis novels. Anar presents the individuals through using technics like inner dialogue,conscience, back to the past and invitation. An innovation in the literature of the 60th,i.e. loneliness and estrangement of the individual are the most common feature of Anar'snovels.