Küreselleşme olgusu çerçevesinde oluşturulan birey kimliğine sorgulayıcı afiş tasarımları
- Tez No: 205787
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Subject, Individual, Identity, Culture, Globalization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu ara tırma, küreselle me olgusu çerçevesinde olu turulan birey kimli ine yönelikkuramsal bir yakla ımla birlikte, bu durumun nasıl sorgulayıcı bir dille afi tasarımındade erlendirilebilece ine ili kin bir çalı mayı içermektedir.Postmodern doktrinlerle birlikte özne teriminin içi bo altılarak, yeni bir birey modelikurulmu tur. Bu birey modeli, modern özne tasarımının tersine, öznenin tarihsel süreciaçısından bir kırılma noktasıdır. Bu nedenle I. Bölümde, küreselle menin tüketim kültürüyleili kilenen bireyine yönelik temel nitelikleri olan postmodern birey incelenmeden önce,öznenin tarihsel süreçteki yeri ara tırılmı tır. Bu süreç ara tırılırken, özne ve kimlik ili kisinindü ünce tarihinde nasıl de erlendirildi i, bugünün kimlik tartı malarına da gönderme yaparakele alınmaktadır. Bu bölümde son olarak, postmodern dü ünürlerin ele tirdi i modern öznetasarımı ve kimlik olgusuna de inilerek, bu çerçevede ya anan kimlik sorunlarına yerverilmi tir.II. Bölüm, modern özneye yapılan postmodern ele tirilerle ba lamaktadır. Bununyanında, postmodernistlerin önerdi i birey modeli incelenerek, bu bireyin kimlik kavrayı ıde erlendirilmektedir. Buradan hareketle, postmodernli in öznesiz toplumu üzerinesaptamalar yapılmaktadır.III. Bölümle birlikte, küresel bir dil yakalamak için önerilen bireyin küresel kültür vekimlikle ili kisi konu edilmektedir. Böylece, küreselle me çerçevesinde olu turulan bireydenne beklendi i ve bunların bireyde ve toplumda nelere neden oldu u sorgulanmaktadır.Tezin uygulama a amasına geçmeden önce, kitle ileti im aracı olarak afi in 20.yüzyıldan beri geçirdi i de i ime ve bugünün medyasındaki yerine bakarken, afi tasarımıolu um sürecinin de hangi a amalardan geçti i de erlendirmeye alınmaktadır. Son olarak,afi te bir nitelik olarak sorgulayıcılı ın nasıl olması gerekti i belirtilmektedir.V. Bölümde, sorgulayıcı bir dil kullanarak tasarlanan afi ler ve analizleribulunmaktadır. Bu bölümde, sorgulayıcı bir dilin tasarımlarda nasıl kullanıldı ı ve afi lerinhangi teknik gereksinimler dü ünülerek uygulandı ı belirtilmektedir.Anahtar Kelimler: Özne, birey, kimlik, kültür, küreselle me.
Özet (Çeviri)
This study contains a theoretical approach to individual identity forming in theframework of globalization together with how it can be evaluated with a questioner language.With the postmodern doctrines a new individual model was structured by emptying thephrase of subject. This individual model is a breaking point of the subject on the contrary ofmodern subjectivist design. Therefore, in Part 1, place of the subject in the past wasresearched before reviewing of the postmodern individual having the basic specialties directedto the individual of globalization connected with its consumption culture. While this progressis being researched, it is considered how the relation between subject and identity will beevaluated in the ideational history by referring today?s discussions about identity. Finallypersonality problems were given place to this part by considering modern subjectivist designand identity fact.Part II was commenced with the postmodern critics about modern subject. In additionthat identity comprehension is evaluated by individual model postmodernists suggest. In thisway, some determinations on postmodernism?s society without subject are fixed.In Part III the relation of individual with global culture and identity which is suggestedto get a global language, is considered. Thus, it is questioned what expected from theindividual formed in the globalization framework and what these expectations cause in theindividual and the society.In this part of the thesis, before application phase, it is evaluated which stagesformation progress of placard design is passed besides as mass media the placard?s changingfrom 20th century and its place in the today?s media are viewed. Finally, it is described howquestioning must be as quality in placard design.In Part V placards and their analysis which are designed with use a questionerlanguage exist. In this part it is described how a questioner language is used in designs andthat placards are applied by considering which technical requirements are needed.