Süleyman Ateş'in “Yüce Kur’an’ın Çağdaş Tefsiri” adlı eserinde ehl-i kitap ve yorumu
The people of the book and its interpretation in contemporary interpretation of Holy Koran
  1. Tez No: 205788
  2. Yazar: AYÇE ÖZEVİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Kitap, Yahudiler, Hıristiyanlar, Cennet, Cehennem, The people of the Book, Jews, Christians, Heaven, Hell
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalı mada Süleyman Ate 'in ?Yüce Kur'an'ın Ça da Tefsiri? adlı eserindeEhl-i Kitab'ı nasıl yorumladı ı esas alınmaktadır. Bu ba lamda ilk olarak Kur'an-ıKerim'in Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih amel i leyerek cenneti kazanabilece inimüjdeledi i gruplardan Sabiûler ve Mecusûler hakkında açıklama yapılmı tır. Dahasonra Kur'an'ın Ehl-i Kitap kategorisinde bahsetti i Yahudiler ve Hıristiyanlar konuedinilmi tir.Ate 'e göre insanları kurtulu a götüren din tek de ildir. Bakara 62. ayettebelirtildi i gibi Allah'a ve ahiret gününe inanarak salih amel i leyen kimseler cennetlemüjdelenmi tir. Bu çerçevede Ate 'in önemle üzerinde durdu u, cennetin kimsenintekelinde olmadı ı görü ünü savunması ve bu esnada izledi i yöntem ve metodlarara tırılmaya çalı ılmı tır. Ayrıca bu görü lere yapılan ele tirilere ve Ate 'in buele tirilere cevaplarına da yer verilmi tir. Sonuç olarak Ate 'in savundu u fikirlerindiyalog çalı malarına katkı sa layaca ı gözlemlenmi ama bu fikirlerin slâmdünyasında bazı kesimlerce benimsenmedi i kanaatine ula ılmı tır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the interpretation of The people of the Book in?Contemporary Interpretation of Holy Koran? by Süleyman Ate . In this respect, firstly,explanation about Sabians and Mazdeans who believed in the Judgment Day and actedgood and heavenly and due to these acting?s who were gospelled by the heaven is done.Later Jews and Christians who were mentioned by the Koran in content of the Thepeople of the Book.According to Ate there not only one religion which leads human beings tosalvation. As mentioned in Bakara sura, verse 62, anyone who believes in God and theJudgment Day and performs good acts is gospelled by the heaven. In this frame,methods and processes of Ate which support the idea that ?heaven is not the propertyof one group of people? is investigated. Additionally, criticisms to this approach andreply of Ate to these critics are included. As a result, we observed that these opinionsby Ate have contributed to Islam World, however came to the opinion that they are nottotally accepted by some parts.