Okçular/Berta havzası ve çevresinde tarihi ve arkeolojik arastırmalar
Historical and archeological researches on Okçular/Berta basin and its surroundings
- Tez No: 205812
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Okçular/Berta Havzası, Şavşat, Ardanuç, Oltu, Olur, Karaz, Hayaşa, Hitit, Qulha, Diauehi ve Urartu, Okçular/Berta Basin, Şavşat, Ardanuç, Oltu, Olur, Karaz, Haiasa, Hittite, Qulha, Diauehi and Urartian
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Okçular/Berta Havzası ve çevresinin stratejik bir konuma sahip olmasınedeniyle tarih öncesi ve tarihi çağlar boyunca birçok medeniyete beşiklik ettiğibilinmektedir. Anadolu coğrafyası tarih boyunca insanoğlunun gereksinimduyabileceği tüm maddi unsurlara sahip olmuştur. Anadolu yarımadasının birbölümü olan Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Transkafkasya yolgüzergâhında olması, su kaynaklarının bolluğu ve geniş tarım alanlarına sahipolması münasebetiyle tarih boyunca insanoğlu tarafından devamlı surette bir iskânmerkezi olarak seçilmiştir. Araştırma sahamız içerisinde yer alan Artvin'in Şavşatve Ardanuç ilçeleriyle, Erzurum'un Olur ve Oltu ilçelerinin şu andaki verilerışığında Tunç Çağından itibaren kesintisiz yerleşim gördüğünü söyleyebiliriz.Erzurum ve çevresinde tarih öncesinde görülen Karaz kültürünün etkileri ile tarihsürecinde yer alan Hitit, Hayaşa, Diauehi, Qulha ve Urartu Krallığı dönemleri,yakınlığı münasebetiyle, araştırma bölgemizin tarihi açısından da önemli bir yertutmaktadır.Yukarıda ifade ettiğimiz dönem ve diğer kültürlerle ilgili bilgilerçalışmamamızda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of its strategic importance,Okçular/Berta basin and itssurroundings have been a homeland for many civilizations during prehistoricaland historical ages.Anatolian geography has had everything that human beingneed in the history.Because the regions of eastern and northeastern Anatoliawhich are the part of Anatolian peninsula are located on the Transcaucasiaroute,and habe plenty of water springs,and large agricultural areas,they have beenchosen as settling territory by human being in the history.In lihgt of the presentknowledge,Şavşat and Ardanuç districts located in Artvin province, and Olur andOltu districts located in Erzurum province where are the scope of this study havecontinuously been settling territories since the bronze age. Because Erzurum isvery close to the research area,the effects of Karaz culture that had existed inErzurum in prehistory and the period of kingdoms of Haiasa,Hittite,Qulha,Diauehi and Urartian that had also exist in Erzurum and its surroundings in thehistory have an important place from the point of view of the research area.The knowledge related with the periods mentioned above and the othercultures are investigated in detailed in the present study.