Politik yozlaşmaya çözüm olarak anayasal iktisat
Constitutional economics as a solution to the political degeneration
  1. Tez No: 205874
  2. Yazar: YELTEKİN KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAZIL ÖZSOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik yozlaşma, kamu tercihi teorisi, anayasal iktisat, politikkarar alma süreci, ekonomik anayasa, Political degeneration, the theory of public choice, constitutionaleconomics, political decision making process, economic constitution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kamu kesimi, özellikle 1960'lı yıllardan sonra hem gelişmiş hem de gelişmekteolan ülkelerde, ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı sürekli genişlemiştir. Bu durum,aktif maliye ve kamu tercihi perspektifine yönelik politikaların sonucudur. Bupolitikalardan dolayı çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların en önemlilerindenbir tanesi aynı zamanda Türkiye'nin de en önemli sorunlarından biri olan politikyozlaşmadır.Kamu Tercihi teorisine göre, ekonomik yapısı ne olursa olsun, ülkelerin kamuharcamalarıyla ilgili kararları üzerinde siyasal partiler, seçmenler, bürokrasi ve baskıgrupları, etkili olmaktadır.Politik karar alma sürecinde rol alan aktörler (siyasal partiler, seçmenler,bürokratlar, baskı grupları) kamusal kaynakların tahsisinde, kendi çıkarlarını öneçıkararak kamusal kaynaklardan yararlanmak istemektedirler. Kamusal kaynaklarınpolitik aktörlerce kullanımı, politik karar alma sürecinde belli yozlaşmaların ortayaçıkmasına neden olmaktadır. Bu yozlaşmalar, kamusal karar alma sürecini olumsuzyönde etkilemektedir.Kamu Tercihi Teorisinin amacı, ekonominin araç ve metodlarının politikabilimine uygulanmasıdır. Politik olayları ekonomist gözüyle değerlendiren KamuTercihi teorisi, metodolojik bireyselcilik, rasyonalite ve politik mübadele ilkelerindenyararlanmaktadır.Anayasal ktisat ise, ekonomik ve siyasal sistemlerin yozlaşmasındankaynaklanan ekonomik sorunları çözmeyi amaçlamaktadır. Bu teori, ülkelerin temeliktisat politikalarının anayasada yer almasını öngörmektedir. Bu sayede bir taraftanbireylerin ekonomik hak ve özgürlükleri güvence altına alınacak, diğer taraftan daülkenin iktisat politikaları popülizmden korunmuş olacaktır.Bu yüksek lisans tezinde, politik yozlaşma olgusu Kamu Tercihi ve Anayasalktisat teorisi açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public sector has expanded, because of the economics and social problems, bothin developed and developing countries especially since the 1960s. This situation is theresult of active both fiscal and populist policies. Various problems have emerged due tothese policies. One of the most important ones is political degeneration. This problem isalso critical for Turkey.According to Public Choice theory, political parties, voters, bureaucracy andpressure groups are efficient over the decisions related to the public expenditure of thecountries regardless of their economic structure.The actors in the political decision making process (political parties, voters,bureaucracy and pressure groups) would like to use the public resources by appearingtheirself interest on the public resource assignment. Using of public resource frompolitical actors cause to appears certain degenerations in the political decision makingprocess. These degenerations which are appeared has destroyed the public decisionmaking process.The aim of Public Choice theory is to apply the tools and methods of economicsto the politics. Public Choice theory which evaluates the political events with aneconomic perspective benefits from the following principles, methodologicalindividualism, homo economicus and catallaxy.Constitutional Economics, aims to solution the economic problems sourced fromcorrupted economical and political systems. This theory claims that basic economicpolicies of countries must take place in the constitution. Thus, economic rights andfreedoms of individuals will be taken under security and also the economic policies ofthe country will be protected from populism.In this master thesis, political degeneration is examined according to PublicChoice theory and Constitutional Economics.