Sınıf öğretmenlerinin ögretimi planlama aşamasında karar verme sürecine etki eden etmenlerin analizi
The analyzes of the factors which affected the primary school teachers’ making decision process in their planning for education
  1. Tez No: 205875
  2. Yazar: SİBEL ESKİOCAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Öğretimin Planlanması, Öğretmen Planları, Öğretmenlerin Planlama Kararları, Öğretmen Kararlarını Etkileyen Etmenler, Decision making, planning of education, plans of teachers, teachers?planning decision and factors affected teacher?s decision
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin, planlama aşamasında karar verme süreçlerine etki edenetmenleri saptamak amacıyla tarama modelinde betimsel bir çalışma olarak yapılmıştır. Buaraştırmada veri toplama tekniği olarak anket ve görüşme teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini; 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkezilçelerindeki (Seyhan-Yüreğir) ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri,araştırmanın örneklemini, ise Adana'da alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeylerdekiilköğretim okullarında görev yapan, I. Kademe sınıf öğretmenleri (1-5) oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama araçları olarak öğretmenlerin planlama aşamasındakararlarını etkileyen etmenlerin belirlenmesi amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilenanket, anket soruları göz önünde bulundurularak düzenlenen ?görüşme formu? veöğretmenlerin sahip oldukları eğitim felsefelerine ilişkin algılarını belirlemek amacıyla,Doğanay ve Sarı (2002) tarafından geliştirilen ?Felsefi Tercih Değerlendirme FormuÖlçeği? (FTDF) kullanılmıştır.Araştırmada öğretmenlerin en çok göz önünde bulundurdukları etmenlerin? lköğretim programı?, ?Sınıfta kullandığımız ders kitapları?, ? şlenecek konu?, ?Amaç vedavranışlar?, ? şlenecek dersin özellikleri?, ?Öğrencilerimin seviyesi?, ?Amaca uygunluğu?etmenleri olduğu, öğretmenlerin en az göz önünde bulundurdukları etmenlerin ise ?Ünitedergilerindeki planlar?, ? nternette hazırlanmış planlar?, ?Liselere Giriş Sınavlarında (LGS)çıkan sorular?, ?Piyasadaki hazır planlar?, ?Eski planlarım?, ?Ünite dergilerindekideğerlendirme testleri? etmenleri olduğu belirlenmiştir.Araştırmada öğretmenlerin ankette yer alan etmenlerin çoğunu ?her zaman?gözününde bulundurduklarını belirttikleri görülmüş ve planlamaya gereken önemiverdikleri sonucuna varılmıştır.Araştırmada ankette yer alan 69 etmenin 36 (%52,17) tanesinde anlamlı farkbulunan ?kıdem? değişkeninin en önemli değişken olduğu belirlenmiş ve öğretmenlerinkıdemi arttıkça planlarını daha titiz çalışarak hazırladıkları sonucuna varılmıştır.Araştırmada incelenen diğer değişkenlerde ise 24 etmende (%34,78) mezun olunan okultürü, 12 etmende (%17,39) cinsiyet, 11 (%15,95) etmende okuttuğu sınıf, 3 etmende(%4,34) ise sahip oldukları eğitim felsefeleri bakımından anlamlı fark olduğubelirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak cinsiyet, okuttuğu sınıf ile sahip olduklarıeğitim felsefeleri değişkenlerinin çok önemli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been done as a descriptive survey study for the aim of finding outthe factors that affected the teachers? process for making decision while their planningstage.In this research as the technique for gathering data, survey and interview techniqueshave been used. The population of the study included primary school teachers whoresponsible for only primary school teachers (1-5) from primary schools located in twoparts of Adana, Yüreğir and Seyhan which have lower, middle and upper social-economicallevels, in the school year 2004-2005.In this research, the means of gathering data, a survey improved by the researcherfor the aim of determining the factors that affected teachers? decision in their planningstage, ?interview forms? prepared by considering the questions of survey and fordetermining perceptions of teachers what teaching philosophy they have, PhilosophyPreference Assesment (FTDF) which has been improved by Doğanay and Sarı (2002) havebeen used.In the research, ?Elementary educational program, ?Books we have used in class?,?Subject that will be studied? and ?Levels of my students? have been determined as thefactors that teachers have considers the most. ?Plans are in unit periodicals?, ?Questionsarranged in internet?, ?Questions asked in the exams of entering in high school?, ?Readyplans in market?, ?My old plans? and ?Evaluation tests in unit periodicals? have beendetermined as the factors that teachers have considered at least.In the research has been seen that teachers determined that they have ?always?considered mostly the factors involved in the survey and it has been concluded that theyhave given necessary importance to planning.In the research, that ?seniority? variable which took place in survey of which 36factors (%52,17) from 69 factors have considerable differences, have been determined andit has been seen that the more seniority teachers have, the more carefully plans they make.And also from the other variables that have been examined in the research, 24 factors(%34,78) kinds of the schools they graduated from, 12 factors (%17,39) sexuality , 11factors (%15,95) classes they are educating, 3 factors (%4,34) education philosophy theyhave, have been determined as considerable differences. By means of this result, it has beenseen that such variables as sexuality, classes they have educate and educational philosophythey have are not very important variables.