Nevit Kodallı'nın Türk operasının gelişimine ve ulusumuz evrensel şan repertuarına katkıları
Contributions of Nevit Kodallı to the development of Turkish opera and our nation universal singing repertoire
  1. Tez No: 205876
  2. Yazar: SEMİN SÜEDA SİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. VANYA BATCHVAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Form, kontrpuan, opera, polifonik, Form, contrepoint, opera, singing, polyphonic
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Kodallı, 12 Ocak 1925'te Mersin'de do mu tur. Küçük ya lardan itibarenailesinin ve müzi e duydu u sevginin etkisiyle müzikle u ra maya ba lamı ve ilkmüzik bilgilerini a abeyi Hayri Bey'den almı tır.Mersin Ortaokulunu bitirdikten sonra 1939 yılında Ankara DevletKonservatuvarının açtı ı sınavı kazanmı tır. Necil Kâzım Akses'in kompozisyonö rencisi olmu tur. Ferhunde Erkin ile piyano, Ernest Praetorious'la ve H. FeridAlnar'la orkestra efli i çalı mı tır. 1947'de leri Kompozisyon ve Orkestra efli isınıfından mezun olmu tur. Ardından M.E.B.'nın açtı ı ?Avrupa Konkuru?nu kazanarak1948'de gitti i Paris'te ?Ecole Normale de Musique?de Arthur Honneger'lekompozisyon, Jean Fornet ile orkestralama üzerine çalı mı , ayrıca Nadia Boulenger ileözel ders alarak piyano e itimini sürdürmü tür.1953 yılında e itimini tamamlayan Kodallı yurda döndükten kısa bir süre sonraA.D.K. yüksek bölümünde form, çalgı bilgisi ve kontrapuan ö retmenli ine ba lamı ,ayrıca A.D.O.B. efli ine getirilmi tir.1981'de devlet sanatçısı unvanını kazanan Nevit Kodallı ulusal müzi imizinolu turulması, geli tirilmesi, opera ve an alanında repertuarımızın geli tirilmesi veyurtdı ında müzi imizin tanınması amacıyla çalı malar yapmı , ülkemizde polifonikmüzi in geli mesini sa lamı , farklı alanlarda birçok eser vermi tir.
Özet (Çeviri)
Kodallı was born in Mersin on the 12th of January in 1925. From his childhoodhe started to be busy with music by effect of his music love and his family and heinitially was educated in music by his brother Hayri Bey.After graduating from Mersin Secondary School in 1939, he entered theexamination of Ankara State Conservatory and he succeeds on it. He become a studentof composition under N. K. Akses. He practiced the piano with Ferhunde Erkin, studiedwith Ernst Praetorious and H. F. Alnar for conducting orchestra. In 1947 he graduatedfrom Advanced Composition and Conducting classes of the conservatory. And thenhaving been successful in a competition of the Ministry of (Public) Education he wentto Paris in order to advance his education of ?Ecole Normale de Musique? He studiedcomposition with Arthur Honneger, orchestration with Jean Fournet besides privatelessons for his piano education with Nadia Bolanger.Kodallı, who finished his education in 1953, after coming back to his nativecountry started as an instructor of counterpoint, form and instrumental studies foradvanced classes at Ankara State Conservatory. In addition he was also appointed to theposition of conductor at Ankara State Opera and Ballet.Nevit Kodallı, who was awarded the title of state artist in 1981, tried forconstitution and development of our national music circle, development of ourrepertoire of signing and opera, being introduced in area of our native music in abroad.He took part actively about development of polyphonic music in our country. Andfinally he gave so much works in different areas of music.