Uluslararası finansal kuruluşlar ve mali reform önerileri: Türkiye deneyimi
International financial institutions and fiscal reform suggestions: Turkey experience
  1. Tez No: 205884
  2. Yazar: ELÇİN GÜRASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Finansal Kuruluşlar, Mali Reform Önerileri, TürkiyeEkonomisi, Kamu Kesimi Dengesi, Kurumsal Düzenlemeler, International Fiscal Institutions, Fiscal Reform Suggestion, TurkeyEconomy, Balance of Public Sector, Institutional Adjustments
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türkiye Ekonomisi'nde 1980 sonrasından günümüze kadar olan dönemdeuluslararası finansal kuruluşlar önderliğinde uygulanan istikrar ve yapısal uyumprogramları kapsamında mali reform önerilerine geniş kapsamlı yer verilmiştir. Bureform önerileri temel olarak, devletin ekonomideki ağırlığının azaltılması amacınadayandırılmıştır. Bu çerçevede öncelikle bütçe açığının kapatılması amacına bağlıolarak, kamu bütçesinden personel, yatırım, tarımsal destekleme, eğitim ve sağlık gibisosyal harcamalara aktarılan kaynaklarda kısıtlamaya gidilmiştir. Bu uygulamalara ekolarak kamu gelirlerinin arttırılması amacı çerçevesinde, vergi gelirlerini arttırıcıönlemler ile özelleştirme uygulamalarına yer verilmiştir. Ancak uygulanan bu reformönerileri kamunun ekonomideki ağırlığının azaltılmasında ve bütçe açıklarınınkapatılmasında başarı sağlayamamış, ülkemizde iç borç stoku her geçen yıl artmıştır.1999 yılı istikrar programı ve onu uzantısında uygulanan programlarda ise, bu reformönerilerine ek olarak, kurumsal alanda da çeşitli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Buçerçevede ülkemizde pek çok bağımsız idari otorite oluşturulmuş ve uzun yıllardırsüregelen enflasyonu düşürmek amacıyla 2001 yılında Türkiye Cumhuriyeti MerkezBankası'nın bağımsızlığını arttırıcı düzenlemeler yapılmıştır. Son dönemlerde kamumali yapılanma alanında yapılan düzenlemeler de bu önerilerin uzantısı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In the Turkey Economy, from 1980 to recently, in scope of stabilization andstructural adjustment programs which applied with leadership of international financialinstitutions, wide comprehensive fiscal reform has suggested. The main purpose ofthese suggestions is decreasing of government sector share in the economy. With theseperspectives, as a dependent to aim of balancing public deficit, firstly, share of personaland investment expenditures, agricultural supports, like education and health socialexpenditures in public budget put under restraint. In addition to these precautions, inview of rising public revenue objective, precaution for increasing tax revenue andprivatizing put into practice. However, because of these reform suggestions has notachievement to decreasing share of government sector share in the economy andbalancing of public budget, domestic debt stock has increased each year. In 1999stabilization program and extended part of this program, in addition to reformsuggestions, various institutional adjustments began to work. Independentadministrative authorities have constituted and in order to decreasing long lastinginflation, in 2001, some precaution has builded for increasing independence of CentralBank of Turkey Republic. In recent period, adjustment has done in space of publicfiscal organization is also extension of these reform suggestions.