Grafik tasarım ürünlerinde anlamın kurgulanışı olarak nesnenin dönüştürülmesi
Transformation of the object as the construction of the meaning in graphic design products
  1. Tez No: 205889
  2. Yazar: ÖZGÜR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİRNUR ERALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Özne, Nesne, Öznellik, Nesnellik, Dönüşüm, Subject, Object, Subjectivity, Objectivity, Transformation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bir bilgi taşısın ya da sadece duygulara seslenmiş olsun, sanatsal üretimeninde sonunda tekil olanın (yaratıcı öznenin) çoğul olanla (toplumsal olanla)iletişimini sağlar. Bu nedenle özne etkinliği olarak sanatsal üretim, her zaman,topluma yönelik bir etkinlik olarak algılanmış, sosyal, siyasal, sosyo-psikolojik,ekonomik çıkarımların aracısı olmuştur. Kültürel üretim alanları diyeadlandırdığımız bir çok alan, sanatsal üretimin bu özelliğinden yararlanarak,ürünün iletmek istediği mesajın da ötesinde, varolan toplumsal anlamlandırmasistemini farklı biçimlerde harekete geçirecek yeni bir dil ve estetik yapıoluşturmuştur.Günümüzde, `Grafik tasarım sanat mıdır?' sorusunun en temel nedenibudur. Bu soru farklı biçimlerde yanıtlanabilir. Ancak araştırmanın amacı, busoruya bir yanıt bulmak değil; grafik tasarımda kullanılan ileti araçlarınınnesnelerle kurduğu ilişkileri genel olarak sanatın nesnel dünya ve yaşamlakurduğu ilişki bağlamında incelemektir.Bu çalışmada öznenin özel bir yaratımı olarak var olan ve sanatsalüretim diye adlandırdığımız varlıkların oluşum süreçleri ve özelliklerininbenzerlik gösterdiği öngörüsüyle kapsamlı olarak sanat ontolojik bir araştırmayapılmıştır. Bu bağlamda oluşturulan I.Bölümün kavramsal çerçevesinin metinkapsamı biraz daraltılarak, II. Bölümde, özne ile nesne arasındaki diyalektikilişkinin nesnenin dönüşümündeki rolü üzerinde durulmuştur. III. Bölümde, birbaşka ifadeyle yaratım süreci de denilebilecek olan nesnelleştirme ya dametindeki kullanımıyla anlamın kurgulanması yoluyla nesnenin dönüştürülmesisüreci (anlam oluşturmaya yapılan vurgu dikkate alınarak), ?değer, gerçeklik,anlam? kavramları üzerinden irdelenmiş, bu genel yaklaşımın ardından, IV.veV. Bölümlerde anlamın görselleşmesine yardımcı olan ve özelde grafik tasarımürünlerinin yaratımında da zorunluluk içeren temel elemanlar ürünlerdekigörünümleri ile açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Artistic production, whether it carries over knowledge or it solelyaddresses to the emotions, provides the communication between the singular(creator subject) and the plural (societal). Therefore art, which is the activity ofthe subject, is always perceived as directed to society and has become themeans of social, political, socio-political, and economical inferences. Culturalproduction areas making use art?s this future go beyond their meanings andtransforming the way of society?s interpretation creates a new language andaesthetic structure.This is the most fundamental reason of the question ?Is graphic design anart?? This question could be answered in various ways. Yet the researcher?s aimis not to find an answer to this question; rather he tries to examine the relationbetween communication means used in graphic design and object in the contextof art?s relation with the world and life.In this study art was studied ontologically as a subjective creation of thesubject and with the foresight that there is a relation between artistic productsbecoming processes and their features. In this context, narrowing the text ofconceptual framework of the Chapter I, in Chapter II we dwelt on thedialectical relation between subject and object. In Chapter III materialization orin other words creation process or as stated in the text, object transformationvia editing meaning (emphasizing the formation of meaning) was analyzedreferring to concepts such as ?value, reality, and meaning?. After this generalapproach in Chapter IV and V basic elements which are essential in thevisualization of meaning and specifically in the creation of graphic designproducts were explained referring to their images on the products.