Kadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışları arasındaki farklılıklar ve bankacılık sektöründe uygulama
Differences between the leadership behaviors of male and female managers and an application in banking sector
  1. Tez No: 205890
  2. Yazar: GİZEM UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, yönetim, cam tavan, liderlik güdüsü, güç, Leadership, management, glass ceiling, motivation to lead, power
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamı genelinde ve bankacılık sektörü özelindekadın ve erkek yöneticilerin liderlik davranışlarını incelemek, varsa farklılıkları ve bufarklılıklarının hangi alanlarda olduğunu ortaya koymaktır.Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde, liderlik kavramı ve liderlik teorileriüzerinde durulmuştur. Liderlik kavramı içinde; literatürde geçmişten bugüne liderliktanımları sınıflandırılarak incelenmiş, liderlik ve yöneticilik kavramları arasındaki farkadeğinilmiştir. Liderlik teorileri kısmında ise; geçmişten günümüze liderlik teorileri,gelişim sırası ile ele alınmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde; çalışma yaşamında kadınlar ve karşılaştıklarıengeller başlığı altında kadının çalışma yaşamına girişi, kadın yönetici ve kadın liderliğikavramları incelenerek, erkeklerden farklı olarak kadınların çalışma yaşamındakarşılaştıkları engellere değinilmiştir. Kadın ve erkek yöneticiler liderlik potansiyeli veliderlik davranışları açısından karşılaştırılarak, kadın ve erkek yöneticilerin liderlikdavranışları arasında fark bulan ve fark bulmayan çalışmalardan örnekler verilmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise, bankacılık sektöründe kadın ve erkekyöneticilerin liderlik davranışlarını ve varsa liderlik davranışları arasındaki farklılıkları,bu farklılıkların hangi alanlarda olduğunu tespit etmek amacıyla Türk bankacılıksektörünü ele alan bir araştırma yapılmıştır. Çalışmada, Robert I. Kabacoff tarafındangeliştirilmiş olan Lider Etkililiği Analizi çerçevesinde liderlik davranışını ve liderlikyeteneklerini saptamaya yönelik iki anket oluşturulmuştur. Araştırma evreni olarak,Türkiye genelinde faaliyette bulunan özel sektör bankalarının müdürlük ve bölgemüdürlüklerinde yönetici pozisyonunda görev yapan kadın ve erkek yöneticilerseçilmiştir. Her iki anket de yöneticiler tarafından doldurulmuştur. Yöneticilerin liderlikdavranışını belirlemeye yönelik ilk ankette, yöneticilerden, liderlik rolünün altı temelfonksiyonunu oluşturan yirmi iki liderlik davranışı boyutu ile ilgili belirlenmiş olanifadeleri kendi liderlik davranışları bazında derecelendirmeleri istenmiştir. Liderlikyeteneklerinin değerlendirildiği ikinci ankette ise; liderlik yeteneği dikkate alınarakoluşturulmuş yirmi ifade açısından kadın ve erkek yöneticileri değerlendirmeleriistenmiştir. Her iki ankete ilişkin güvenilirlik analizi ve bileşenler arasında korelasyonanalizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kadın ve erkek yöneticilerin liderlikdavranışları arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Liderlik becerilerine ilişkin olarakise; kadın yöneticiler insani beceriler alanında erkek yöneticilerden daha yüksekdeğerlenmiş, erkek yöneticiler ise işle ilgili beceriler ve genel performans düzeyiaçısından daha yüksek değerlenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the probable differences between men andwomen in general, the leadership behaviors of men and women in banking sector , andif there any, the differences between their leadership behaviors.In this context, in the first part of our study, varying definitions of leadership wereclassified and different leadership theories were examined. Moreover, modern theoriesof leadership were mentioned.In the second part, the historical development of working women in general wasviewed. Women in management and women leadersip in literature were examined.Furthermore, the barriers to womens in working conditions, and related to this, the glassceiling concept were discussed.In the last part of the study, a study on the managers of Turkish banking sectorwas performed to analyse the leadership behavior of men and women managers, and ifany , to determine the differences between their leadersip behaviors. In this framework,two questionnaires based on Robert I. Kabacoff?s `Leaderhip Effectivenes Analysis?were formed. The firt questionnaire, labelled as `Leadership Behavior Questionnaire?,measures 22 leadership behavior of managers, while the second questionnaire measures20 leadersip skills of managers. In the first quetionnaire, the managers asked todetermine in wich scale they show these bahaviors. In the second questionnaire, themanagers asked to compare women and men in 20 leadership skills. Relabiliaty analysisfor both questionnaires, descriptive analysis, and correlation analysis were done. As aresult of this study, there found no significant difference between the leadershipbehaviors of men and women managers. The only differences between them were foundon their leadership skills. Women were tended to be rated higher on people-orientedleadership skills, while men were tended to be rated higher on business-orientedleadership skills.