Yabancı bankaların gelişmekte olan ülkelerdeki faaliyetleri ve etkileri: Türkiye açısından bir değerlendirme
The activities of the foreign banks in the developing countries and their effects: An evaluation from the point of view of Turkey
- Tez No: 205893
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal liberalleşme, yabancı banka girişleri, bankacılık etkinliği, veri zarflama analizi (VZA), Financial liberalization, foreign entry, banking efficiency, data envelopmentanalysis (DEA)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Uluslararası finansal piyasalar son çeyrek yüzyılda küreselleşme ve iletişimteknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle yeniden Bankacılık sektörü,şekillenmiştir.uluslararası finansal hareketlerde merkezi bir rol oynaması nedeniyle karşılıklı bağımlılığıngiderek arttığı küresel finansal sistemin hayati bir unsuru haline gelmiştir. Bu gelişmelerözellikle gelişmiş ülke bankalarının faaliyetlerini uluslararası boyutlara taşıyarakkarlılıklarını arttırmalarına imkan sağlamıştır. Bu sebeple gelişmiş ülke bankaları dahafazla pazar payı ve daha yüksek kar oranları elde etmek için sınırların ötesine, gelişmekteolan ülkelere yönelmişlerdir. Bu durum yerel bankaların daha yoğun bir rekabet ileyüzleşmesi ve sundukları hizmetlerin çeşidini ve kalitesini arttırma zorunluluğunuberaberinde getirmiştir. Gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren bankaların etkinliksorunlarının olması, kurumsal yapılarının güçlü olmaması, önde gelen uluslararasıbankaların gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sektörlerine girmelerine ve önemlietkilerde bulunmalarına imkan sağlamıştır. Etkinlik kavramı gelişmekte olan ülkelerinfinansal sektörlerinde faaliyet gösteren bankaların temel kaygılarından biri haline gelmiştir.Son yıllarda daha etken olarak nasıl çalışılacağı sorununa ilginin artması üzerine literatürdeetkinlik üzerine yapılan çalışmalarda önemli bir artış gözlemlenmiştir. Bu çalışmanınamacı Türk bankacılık sektörünü etkinlik açısından incelemek ve Türkiye'de kurulubankaları sahiplik yapıları yönünden gruplandırarak veri zarflama analizi yöntemi ileincelemektir. Çalışmanın ana bulgularına göre sektördeki yabancı bankalar en etken grupolup, yabancı bankaları kamu bankaları takip etmekte ve özel bankalar etkinlik açısındanlistenin sonunda yer almaktadır. Veriler aynı zamanda yabancı ve yerli bankalarınaralarındaki etkinlik skoru farkına rağmen benzer trendler gösterdiklerini ortayakoymaktadır. Bu bulgu hem yabancı ve yerli banka gruplarının birbirlerinden etkilendiklerihem de her iki grubun da değişken ekonomik ve finansal koşullara benzer tepkilerverdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The world financial system was reshaped by globalization and the developmentsin the communication technology in the last twenty five years. The banking system is anessential element in this increasingly interdependent global financial system as it plays acentral role for the international financial flows. Especially the banks in the developedcountries carried their operations to the international scale. These developments alsobrought about fierce competition among and declining profits for the these banks.Therefore, they started looking beyond their borders, towards the developing world, forgreater market share and lucrative profits. The intense competition forced the localbanks to increase the quality and variety of their services. Inefficient banking practicesand the lack of strong institutional structure in the sector enabled the leading banks toenter and influence the banking sector in the developing world. The concept of?efficiency? was and still is the prime concern for the banks operating in the developingcountries. In recent years, as a consequence of the increasing interest on ?how to workmore efficient?, the studies on ?efficiency? dramatically increased in the literature. Thepurpose of this study is to examine the Turkish banking sector from an ?efficiency?perspective and apply the data envelopment analysis method on the banking sector inTurkey by grouping the banks according to their ownership structures. The main findingof this study suggests that foreign banks are the most efficient banks in the sector,followed by state-owned banks while the private banks are at the bottom of theefficiency list. The data also shows that the efficiency trends of foreign and local banksare similar despite the significant differences in their efficiency scores. This suggeststhat private and local banks effect each other and are both prone to the contextualfinancial and economic ebbs and flows.