Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki internet laboratuarlarını kullanan öğrencilerin profili ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
The profile of students who use Çukurova university computer sciences application and research center’s internet labaratories and investigate it according to some variables
  1. Tez No: 205912
  2. Yazar: AYŞE TEKDAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Purposes of using Internet, Internet in universities, Internet user profile ofuniversity students, information technology, communication technology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojileri, özellikle İnternet, alanındaki yeni gelişmeler bilgikaynaklarına ulaşmayı kolaylaştırmıştır. Üniversitelerin bu gelişmeleri takip etmelerigerekir. Mevcut olanakları en verimli şekilde kullanabilmek ve yeni stratejilergeliştirebilmek için İnternet laboratuarlarını kullanan öğrenci profilinin bilinmesi sonderece önemlidir.Bu araştırmada, İnterneti kullanan öğrencilerin profili çıkarılmış ve bazıdeğişkenler açısından incelenmiştir.Araştırmanın temel amacı, üniversitedeki laboratuarları kullanarak İnternet'ebağlanan öğrencilerin demografik özelliklerini çıkarmak, bilgisayar yazılım vedonanımı hakkında bilgi düzeylerini tespit etmek, İnternet servislerini kullanmasıklıklarını ve Internet hakkındaki görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın örneklemini 2004 yılı Kasım-Aralık aylarında ÇukurovaÜniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören ve Bilgisayar Bilimleri, Uygulamave Araştırma Merkezi'ndeki laboratuarları kullanan 964 öğrenci oluşturmuştur. Veritoplama işlemi araştırmacı tarafından geliştirilen anket ile yapılmıştır.Araştırmadan çıkan bazı önemli sonuçlar; (a) Erkekler, İnterneti kızlardan dahafazla kullanmaktadır; (b) Öğrencilerin % 47'sinin evinde bilgisayar vardır; (c)iiiÖğrencilerin %18'sinin evinde İnternet bağlantısı vardır; (d) Öğrencilerin % 45'ibilgisayar kullanmayı kendi kendine öğrenmiştir; (e) Öğrencilerin % 52'si İnternetkullanmayı kendi kendine öğrenmiştir; (f) Öğrencilerin en çok kullandığı internetservisi e-posta'dır; ve (g) Öğrencilerin %90' ı İnternet'i hızlı ve etkili bir bilgi edinmearacı olarak görmektedir.Anahtar Kelimeler : İnternet kullanma amaçları, üniversitelerde İnternet, üniversiteöğrencilerinin İnternet kullanıcı profili, bilgi teknolojisi, iletişim teknolojisi.
Özet (Çeviri)
New developments in the field of Information and communication Technologies(ICT), particularly the Internet, have been simplified accessing the resources ofinformation. Universities should follow these developments. In order to use existopportunities with full capacity and develop new strategies, it is very important to knowthe profile of student who use internet laboratories.In this research, profile of Internet users was obtained and investigatedaccording to some variables.The main aim of research is to determine demographic properties of the studentswho connect to internet via laboratories of University, find out their knowledge levelabout computer software and hardware, and determine their usage frequency of Internetservices and attitude toward Internet.The participants were 964 students who attend to various faculties of Universityof Çukurova and use Internet laboratories of University of Çukurova, ComputerSciences, Application and Research Center between November - December 2004period. The questionnaire that developed by researcher was used to collect data.vSome important results of this research includes (a) boys are use Internet morethan girls; (b) 47 percent of student has their own computer at home; (c) 18 percent ofstudent has online connect from home; (d) 45 percent of student says they learncomputer by himself; (e) 52 percent of student says they learn Internet by himself; (f)The most used Internet service by users is e-mail; and (g) 90 percent of student says that?Internet is a rapid and effective tool for access information resources?.