Hz. İsa'nın nüzulü probleminin kelami açıdan değerlendirilmesi
The explaination the problem of the Christ's return as İslamic theology
- Tez No: 205911
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİFE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsa, Nüzul, İtikad, Mehdi, Kur'an
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çeşitli dinlerde farklı isimlerle ortak bir fenomen şeklinde, kurtarıcı olarak ortayaçıkan Mesih, Yahudilikte Hz. Davud'un soyundan bir kral, Hıristiyanlıkta Hz. İsa'dır.İslam'da ise, Mesih denilince Hz. İsa kastedilmekle birlikte bu Hıristiyanların kabulettiği Mesih inancından farklıdır. Ancak görüldüğü gibi Mesih inancı; Yahudilik,Hıristiyanlık ve İslamiyet'te birbirinden farklı karakteri taşımakla birlikte her üç dindede mevcut olan bir inanıştır.Kur'an'da anlatılan Hz. İsa, Hıristiyan teolojisinde anlatılan İsa'dan farklıdır.Kur'an'da Hz. İsa ile ilgili anlatılan haberlerin temel vurgusu, onun bir insan olduğu(Zuhruf, 43/59), annesi Meryem'in günahsız bir kadın olduğu ve ilahi bir mucize ileİsa'yı babasız olarak dünyaya getirdiği (Meryem, 19/16-34), İsa'nın babasız dünyayagelişini idrak edemeyen ve onun Allah'ın oğlu olduğunu iddia eden Hıristiyanlarındalalet içerinde oldukları ve tevhidi şirke bulaştırdıkları üzerinedir (Maide, 5/72). Bunakarşın Kur'anda Hz. İsa'nın ahir zamanda yeryüzüne tekrar geleceğine dair açık birifade göremeyiz. Buna delalet eden bazı ayetlerin varlığı kabul edilse de, söz konusuayetlerin muhkem olduğu söylenemez.İslam'da inanç esaslarını tevhid, nübüvvet ve meâd olarak üç ana başlıktazikredebiliriz. Ancak Hz. İsa'nın nüzulünü bu inanç esasları arasında göremeyiz. Zirabunun bir inanç esası olması, söz konusu meselede delaleti ve sübutu kat'i delilolmasına bağlıdır. Ancak ne Kuranda ne de hadislerde böyle bir delil bulmak mümkündeğildir.Şu halde bu mesele, Allah'a ve Peygamber'e iman gibi herkesin inanmak zorundaolduğu bir akide olarak görülmemelidir. Bununla birlikte bu konuda çok sayıda ahadhaber olduğundan, Hz. İsa'nın tekrar geleceğine inananlara da saygı duymak gerekir.Ancak, geçmişte olduğu gibi günümüzde ?mehdi benim? iddiasıyla ortaya çıkanların,bu konuyu istismar ederek birtakım amaçlar peşinde olabileceğini unutmamalıyız.
Özet (Çeviri)
There is the Messiah belief in the different religions even it isn?t the samemeaning. For example, in Jew, Messiah is the king from Davut?s family. The Messiah isthe Christ as Christianity. In Islam, Messiah is the Christ, too. However, it has differentcharacter from Christianity. In that case, there is a messiah belief in Jew, Christianityand Islam. Also, it has some fundamental differences for each religion.Christ who is informed by Koran is not the same with Christianity?s idea. Themain points about Christ information in Koran are; Christ is a human (Zuhruf, 43/59),his mother Merriam is a sinless and innocent woman and she gave birth himmiraculously without father (Meryem, 19/ 16-34), Christians have polytheist beliefbecause of saying ?Christ is the son of God? (Maide, 5/72). After that words, we can?tsee information about the Christ?s return to the world again before the doomsday.Although, someone claim that, there are some verses of the Koran. In fact they are notmuhkem verses.Tevhid, nübüvvet and mead are the main faith in Islam. But, the Christ?s return isnot belief article for Islamic Theology. To be fundamental essences it must be clear enddefinite. But, there isn?t any this kind of evidence about this subject, neither in Korannor in Hadith literature.Finally, this subject isn?t faith like tevhid and nübüvvet. Hence, it can?t be claimedto believe by everyone. On the other hand, we must respect people who believe Christ?swill return to world again before doomsday. However, we shouldn?t forget that, somefakers claim ?I am the Mehdi? may deceive people.Keywords : Christ, return, belief, Messiah, Quran.