Cahit Uçukun çocuk romanlarında tema ve eğitim öğeleri
The elemements of theme and education on child novels written by Cahit Uchuk
- Tez No: 205955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: çocuk, çocuk romanları, tema, eğitim, child, child novels, theme, education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çocuk ruhunu besleyen en etkili tür edebiyattır. Edebiyat çocuğun dünyasını zenginleştirir.Çocuğa tanıklık etmesini sağlar. Çocuk sürekli olarak zihinsel, bedensel ve duygusal yöndengelişen bir varlılıktır. Çocuk gelişirken kendini ve çevresini daha iyi tanımaya başlar, süreklisoru sorar, okur, araştırır ve öğrenme ihtiyacını giderir. Çocukların ihtiyaçlarını çocukromanlarıyla gidermeye çalışır.Bu çalışmada, Cahit Uçuk'un dokuz çocuk romanı (Mavi Derinliklerdeki Sır, DüğümDüğüm Üstüne, Türk kizleri, Doğanın Armağanı, Sumru Kız, Gümüş Kanat, Mavi Ok, AlınTeri, Sihirli Rüzgâr Çanı) tema ve eğitim öğeleri açısından incelenmektedir.Cahit Uçuk'un romanlarında genellikle soyut konular işlenmiş; sevgi, dostluk, dayanışma,yardımlaşma, sağlık vb. temalar ele alınmıştır. Aile sevgisi, vatan sevgisi, hayvan sevgisi,yardımlaşma, dayanışma vb. konular, çocuklarda değer yargılarını oluşturacak kavramlar konuseçiminde dikkate alınmıştır.Cahit Uçuk, romanlarında sade, yalın, duru ve akıcı bir dile yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Literature is the best way to effect a child?s soul. Literature makes the world of childrenricher. It helps to develope a child?s conscious.During the hole life, a child develops its mental, physical and emotional parts. Whilegrowing up, a child begins to recognise itself and environment, all while asking questions,resaerching and wanting to get more information. Childrens nevels help them to satisfy theirwants.In this research, nine novels written by Cahit Uchuk are exanined from the theme andeducational points of view.In these novels generally, abstract subjects were used like: love, solidarity, friendship,tolerans and etc. Themes such aslove of family, love of country, love of animals, helping eachother, health, being learned and so on, which were given attention bu Cahit Uchuk, helps to formconseption of fudgement in children.Cahit Uchuk used pure simple and easy Turkish words.