Sanayileşmenin sosyo-kültürel değişmeye etkisi: Kayseri örneği
The effect of industrialization on socio,cultural change: The case of Kayseri
- Tez No: 205995
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, sanayi toplumu, sendika, kültür, sosyal değişme, Industrialization, industry community, labour uniun, culture, socialchange
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Toplumsal değişme, toplumsal hayatın zorunlu bir sonucu olarak karşımızaçıkmaktadır. Tarih boyunca tüm toplumlar bu değişimi az ya da çok, kimi zaman da hızlıya da yavaş yaşamışlardır.Bir ülkenin ekonomik kalkınma sürecinde sanayileşme politikalarının önemli olduğubilinmektedir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Türk sanayisi, devletçi ekonomikyönelimleri çerçevesinde hızla gelişmeye başlamıştır.Devletçi ekonomik politikalarla amaçlanan kalkınmanın önemli unsurlarından biri,bölgesel sanayileşme çabalarıdır. 1950'li yıllardan itibaren özel sektör de sanayileşmesürecinde bir aktör olarak karşımıza çıkmaya başlar. Bu çalışma gerek kamu sektörügerekse özel sektör aracılığıyla yoğun bir sanayileşme sürecine giren Türkiye'de KayseriÖrneğinde sanayileşmenin sosyo-kültürel yapının değişmedeki rolünü ortaya koymaktır.Yine bu çerçevede bölgesel sanayileşme sürecinde, Kayseri örneğinde Organize sanayiçalışanlarının sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri de ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social change has been appeared as a compulsory consequence of social life.Throughout the history, all societies have experienced this change more or less andsometimes slowly and rapidly.It is a very well fact that policies of industrialisation is very important in the processof economical development. In the first pheses of Turkish Republic, Turkey?s industry haddeveloped rapidly because of statist economical approches.One of the significant elements of the aim of development of statists economicalpolicies is to be industrialized. Therefore, we tried to analyze the economical improvementof Kayseri and its environment. We stated some sectoral problems of Kayseri?s industry, asan example for regional industrialization and claimed some solutions.