Bir sosyalleşme mekanizması olarak askerlik kurumu
Military institutation as a mechanism of socialization
  1. Tez No: 205996
  2. Yazar: SERDAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MİMAR TÜRKKAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Sosyoloji, Defense and Defense Technologies, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Sosyalleşme, Yetişkin Sosyalleşmesi, Kurum, Askerlik Kurumu, Society, Socialization, Adult Socialization, Institution, MilitaryInstitution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Toplumumuzda askerlik çok özel bir yere sahiptir. Askerlik hizmeti Türktoplumunda bireyin topluma kabulünde önemli bir etken olarak görülmektedir. Kışla,yüzyıllardır Türk Ulusu için öncelikle okul görevini görmüştür ve halen aynıfonksiyonlarını yerine getirmeye devam etmektedir. Askerlik bir çok gencimizin ilkdefa ailesinden, yakın çevresinden ayrılarak yalnız başına kaldığı süreçtir.Askerliği boyunca kişinin zorluklarla mücadele, problemlerini çözme, yeniarkadaşlıklar kurma, sahip olduğu değerleri algılama, kültürünü arttırma, yenibilgiler edinme, meslek sahibi olabilme, dünyayı ve yurdunu tanıma, sorumlulukbilincini arttırma gibi bireysel gelişiminde çok önemli kazanımları olmaktadırAskerlik kurumu değerleriyle ve fonksiyonlarıyla sosyal hayatın ayrılmaz birparçasıdır. Özellikle belli bir yaş grubunun yurt savunması ve kişisel gelişiminedönük verilen eğitimden dolayı önemli bir sosyalleşme mekanizmasıdır. Askerlikhem kendine özgü değerleri hem de fonksiyonları itibariyle aynı zamanda yenidensosyalleştirme rolünü de oynayan bir kurumdur.Ülkenin çok farklı bölgelerinden hiçbir çıkar ve ayrım gözetmeksizintoplanarak eşit şartlarda bir araya gelen insanların aynı potada eritildiği, birlik şuuru,yurt sevgisi ve vatandaşlık duygusunun oluşturulmaya çalışıldığı süreci anlamak,sosyal hayatın işleyişi ve daha sonraki dönemleri açısından önemli olsa gerek.Askerlik kurumun sosyalleşmeye yönelik üstlendiği rolleri kavramak, kültürel vesosyal hayata bakışta yeni açılımlara zemin hazırlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In our society the military does have very special place. One?s militaryservice is regarded as an important factor for general acceptance by Turkish society.For hundreds of years, the barracks have been serving as a school for the Turkishnation and still does. Military service is a process during which many of our youngboys stand alone being away from his family and his close environment for the firsttime.During the military service of the individual there have been very importantgains in personal development such as struggling with difficulties, solving one?s ownproblems, setting new friendships, perceiving the possessed values, increasingcultural level, getting new knowledge, having a profession, learning more about thecountry and the world, increasing the conscious of responsibility.With its values and its functions, the military is an indisintegrable part of thesocial life. Especially owing to the education towards the country defense andpersonal development, it is an important socializing mechanism. Concerning both itspeculiar values and its functions, the military has been an institution playingresocializer role synchronously.Realizing the process during which the people -gathering in equal conditionsfrom different regions of the country without any benefit- get fused in the same cupeland be assisted to gain the conscious for unity, love for country and sense ofcitizenship, should be attached importance with respect to the work of social life andto the rest of life. It would form a solid ground for new approaches in aspect ofcultural and social life, to recognize the socializing roles which the militaryinstitution has been taking on till now and which it is supposed to go on doing in thefuture.