Dokuzuncu sınıf matematik dersinde problem çözme strateji öğretiminin duyuşsal özellikler ve erişiye etkisi
The effect of teaching problem soloving strategy on affective domains and achievement level in 9th class mathematics course
  1. Tez No: 206035
  2. Yazar: GÜNEŞ YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Stratejileri, Tutum, Kaygı, AkademikBenlik, Matematik Eğitimi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Problem Çözme Strateji Öğretiminin duyuşsalözelliklere ve erişiye etkisini incelemektir. Araştırmada, Problem Çözme StratejiÖğretiminin öğrencilerin matematik tutumlarına, matematik kaygılarına ve problemçözmeye yönelik akademik benliklerine olan etkisi incelenmiştir. Duyuşsalözelliklerde oluşan değişimin öğrencilerin erişi düzeylerini ne ölçüde etkilediği dearaştırılmıştır.Araştırma grubunu 2005-2006 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında zmir ilisınırları içinde, biri Anadolu Lisesi diğeri Normal Lise olmak üzere iki ortaöğretimkurumunda okuyan 32 dokuzuncu sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Denel işlemler2005-2006 öğretim yılı Nisan ve Mayıs aylarında olmak üzere toplam 8 haftadagerçekleştirilmiştir.Araştırmada, öntest- sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. kontrol grubuüzerinde Problem Çözme Strateji Öğretimi, sesli düşünme yöntemiyle sunulmuştur.Problem Çözme Strateji Öğretiminde, seçilen deney grubundaki öğrencilere değişkenkullanma, ilişki bulma ile tahmin ve kontrol stratejilerinin öğretimi yapılmıştır.Öğretim sırasında her stratejiye yönelik ortalama 10 ar problemler üzerindeçalışılmıştır. Strateji öğretiminde her bir öğrenciye bir strateji için 1,5 saatlik birzaman dilimi ayrılmıştır. Üç strateji öğretim için her öğrenciyle 4,5 saatlik çalışmalaryapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; a) Kişisel Bilgi Formu, b) MatematiğeYönelik Tutum Ölçeği, c)Matematiğe Yönelik Kaygı Ölçeği, d) Problem ÇözmeyeYönelik Akademik Benlik Ölçeği, e) Matematik Başarı Testi, f) Strateji BelirlemeSoruları kullanılmıştır.Araştırma da nicel verileri SPSS programındaki ?t-testi?ile değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, Problem Çözme Strateji Öğretiminin deneygruplarındaki öğrencilerin matematik tutum puanları ve problem çözmeye yönelikakademik benlik puanlarında etkili olduğu görülmüştür. Ancak araştırmada ProblemÇözme Strateji Öğretiminin deney gruplarındaki öğrencilerin matematik kaygıpuanlarında anlamlı farklılık oluşturacak bir etkisi görülmemiştir. Başarıdüzeylerindeki artış Problem Çözme Strateji öğretiminin erişiye etkisinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the effects of problem solvingstrategies on student?s affective domains and achievement. Accordingly, in the study,the effects of teaching problem solving strategy on student?s attitudes toMathematics, mathematical anxiety and to their academic self-concept in problemsolving have been investigated. It has also been shown in what measure the changeundergone in the affective domains of students influences their achievement level.The experimental group consisted of 32 9th grade students studying in twosecondary level education institutions, one being a college, the other being a normalhigh school, in the spring semester of 2005-2006 academic year in zmir. Theexperimental work was completed in 8 weeks time in months of April and May of2005-2006 academic year.In this research experimental design with pre and post-test groups were used.Teaching problem solving strategy was applied in the course of teaching problemsolving strategy by using the method of thinking aloud. The students in theexperimental group were taught by using variables, finding relations and by thestrategies of guessing and controlling,. During the teaching process it was worked on10 problems for each strategy. In the teaching of strategy a duration of one and halfhours were allowed to each student for one strategy. A work of 4.5 hours was donewith each student for three strategy.In this research the data collection methods were: a) Personal information form,b) The scales of attitudes towards Mathematics, c)The scale of anxiety towardsMathematics, d)The scale of self-concept towards problem solving, e) Achievementtest, f) The questions for the determination of strategies.The quantitative data were evaluated by applying t-test included in SPSS.The results have shown that using the teaching of problem solving strategy haseffects on student? attitudes scale towards Mathematics, their self-concept scalestowards problem and on students? achievement. On the other hand, using problemsolving strategy had no effect on students? scales of anxiety of Mathematics. Theincrease in their achievement shows the effect of teaching problem solving strategyon their achievement level.