İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin matematik dersine ilişkin görüşlerinin tam öğrenme modeline göre incelenmesi
Reserching 5th grade student's points of view about mathematics lesson by using mastery lerning model
  1. Tez No: 206034
  2. Yazar: ALEV CAN SELÇUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİM AKGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lköğretim, Matematik, Tam Öğrenme, Elementary school, Mathematics, Mastery learning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin okul, dersine girenöğretmenin cinsiyeti, öğrencinin cinsiyeti, anne ve babanın öğrenim durumu, aile gelirdüzeyi, Matematik dersinden aldıkları I. Dönem karne not durumu ve başarıyı arttırmadaaldıkları yardım değişkenlerine göre, Matematik dersi ile ilgili bilişsel, duyuşsal, öğrenmestratejilerine ilişkin görüşleri ve başarı testi puanları arasında nasıl bir ilişkinin olduğunuortaya koymaktır.Araştırma 2005-2006 eğitim öğretim yılı zmir ili Konak ilçesindeki Özel SağlıkEğitim Vakfı lköğretim Okulu, Şehit Fazıl Bey lköğretim Okulu, Misak-i Milli lköğretimOkulu, Hakimiyet-i Milliye lköğretim Okulu, Mehmet Akif Ersoy lköğretim Okulu, AdnanMazıcı lköğretim Okulu ve Vasıf Çınar lköğretim Okullarına devam eden 362 beşinci sınıföğrencisi ile yürütülen tarama modelinde bir araştırmadır.Araştırmada veriler 25 maddelik alpha güvenirlik katsayıları 0,93 olan bilişsel, 0,85olan duyuşsal, 0,93 olan öğrenme stratejileri ölçekleri ve 0,87 olan başarı testi ölçeği iletoplanmıştır.Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzdelik değerler, varyansanalizi, Scheffe ve LSD testleri, t-testi uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin okultürüne, dersine giren öğretmenlerin cinsiyetine, öğrencilerin cinsiyetine, anne ve babanınöğrenim durumuna, aylık gelir düzeyine, I. Dönem karne notlarına ve başarıyı arttırmadaaldıkları yardımlar ile bu öğrencilerin , Matematik dersine ilişkin bilişsel, duyuşsal, öğrenmestratejileriyle ilgili görüşleri ve başarı testi puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.Özel okulda okuyan anne ve babalarının öğrenim düzeyi, aylık gelir düzeyi yüksekolan öğrencilerin, Matematik dersindeki karne notu başarılarının daha yüksek olduğu, devletokullarındaki öğrenci görüşlerinin uygulanan tüm ölçeklerde ise özel okul öğrencilerine göredaha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencinin dersine giren öğretmenlerincinsiyet değişkenine bakıldığında erkek öğretmenlerin bayan öğretmenlere göre daha yeterlive başarılı oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to bring out the relationship between the cognitive,perceptional conceptions of 5th grade elementary students and their points of view about thelearning strategies and achievement test results; and the variables such as school, the genderof the teacher and of the student, educational background and income level of the parents, the1st semester mathematics grade and the support they receive to be successful.This research has been carried out as a survey model with 362 5th grade elementaryschool students studying in Özel Sağlık Eğitim Vakfı lköğretim Okulu, Şehit Fazıl Beylköğretim Okulu, Misak-ı Milli lköğretim Okulu, Hakimiyet-i Milliye lköğretim Okulu,Mehmet Akif Ersoy lköğretim Okulu, Adnan Mazıcı lköğretim Okulu and Vasıf Çınarlköğretim Okulu in the district of Konak in zmir in the 2005-2006 academic year.The data for this research have collected with the cognitive, perceptional and learningstrategies scales of 25 topics whose alpha reliability coefficients are 0.93, 0.85 and 0.87respectively.Arithmetic average, standard deviation, percentiles, variance analysis, Schefe and LSDtests and t-test are used in the analysis of the data.According to the data collected in this research, there are meaningful differencesbetween 5th grade students? and their teachers? gender, education and income level of theirparents, grade average of the students in the 1st semester the support they received to besuccessful; the cognitive and perceptional conceptions about mathematics lesson and theirthoughts about the learning strategies and achievement test results.The private school students, with parents whose income level is relatively higher andthe students who has marked higher grades in mathematics are observed to be more successfuland the state school students are observed to have more positive conceptions relatively incomparison with to the private school students in all the scales. Besides, this research hasindicated that the gender of the teacher who gives the lesson is also important. It means themale teachers are more efficient and more successful than the females if we take account thegender of the teachers.