Adolescent stress during the preparation period of a high-stakes test: The high school entrance exam in Türkiye
Seçme ve yerleştirme sınavlarına hazırlık sürecinde ergenlerin yaşadığı kaygı: Orta öğretim kurumlari sınavı örneği
- Tez No: 206055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ERKTİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, hazırlık, Orta Öğretim Kurumları Sınavı, Test anxiety, preparation, high school entrance exam
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sonuçları önemli sınavlar, sınav kaygısına sebep olmaktadır ve bu yüzden de sıklıklaaraştırma konusu olmaktadırlar. Yaklaşık 600.000 sekizinci sınıf öğrencisinin girdiği OrtaÖğretim Kurumları Sınavı (OKS, eski adı LGS idi) da, başvuranların sadece beşte birininistediği okullara yerleştirilebilmeleri yüzünden kaygı dolu bir ortam yaratmaktadır. Çoksayıda araştırmada sınav kaygısı, sınava giriş esnasında duyulan kaygı ile bir tutulmuştur.Oysa seçme ve yerleştirme sınavları gibi önemli sınavlara hazırlık döneminde duyulan kaygısınav sırasında hissedilen kaygı kadar önem taşımaktadır. OKS'ye hazırlık sürecibelirsizliklerle dolu ve en az dokuz aylık uzun bir dönemi kapsamaktadır.Bu çalışma, OKS sınavına hazırlık sürecindeki öğrencilerin sınava hazırlık kaygısı vehazırlık kaygısıyla başetme becerilerini kuramsal bir etkileşim modeli çerçevesinde ele almakamacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmada üç araştırma sorusu öne sürülmüştür. İlk sorudadeğişkenlerden elde edilen verilerde cinsiyet farkı olup olmadığı sorulmuştur. İkinci soruda,OKS'ye hazırlık sürecinde hangi değişkenlerde değişiklik olduğu ve bu değişikliğin yönüsorgulanmıştır. Üçüncü soruda bir kavramsal sınav kaygısı modelinin OKS'ye hazırlananöğrenciler için geçerli olup olmadığı test edilmiştir.Araştırmanın örneklemi 351 ilköğretim son sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. VerilerOKS'ye dersaneye giderek hazırlanan öğrencilerden toplanmıştır. Değişkenler, kavramsalmodelin parçalarını oluşturan kişisel özellikler, değerlendirme, başetme ve elde edilen başarışeklinde beş grupta sınıflandırılabilir. Kişisel özelliklerle ilgili sürekli kaygı ve çalışmabecerisi değişkenleri ele alınmıştır. Değerlendirme, sınava verilen önem ve sınavdaki başarıbeklentisi değişkenleriyle ölçülmüştür. Sınava hazırlık dönemine ait kaygı `hazırlık kaygısı'şeklinde yeni bir kavram olarak öne sürülmüştür. Başetme, sınav öncesi kaygıyla vebelirsizlikle başetme şeklinde kavramsallaştırılmış ve ölçülmüştür. Elde edilen başarı iseöğrencilerin 2005 yılında yapılan OKS'de elde ettikleri puanlardır.Araştırma sonucunda sınava hazırlık kaygısının, sınav kaygısından daha farklı birkavram olduğu ortaya çıkmıştır. Sürekli kaygı, başarı beklentisi, sınava hazırlık kaygısı ve ikisınav kaygısıyla başetme becerisi değişkenlerinde cinsiyet farkı gözlenmiştir. Sınava hazırlıksürecini farklı yaşasalar da sınavda kız öğrencilerin erkek öğrencilerle benzer sonuçlar eldeettikleri gözlemlenmiştir. OKS'ye hazırlanan sekizinci sınıf öğrencilerinin sınava hazırlıksürecinde sınav tarihi yaklaştıkça kaygılarının azaldığı görülmüştür. Verilerin kişisel,değerlendirme, kaygı, başetme ve elde edilen başarı değişkenlerinin oluşturduğu kuramsalsınav kaygısı modeliyle uyum içinde olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Model için önerilen dokuzdeğişkenin sekizi model içine önerilen düzende kabul edilmiş, sadece başetme becerilerindenkaçınma becerisi model kapsamında yer almamıştır. Ayrıca öğrencilerin başarı beklentilerininsınav başarısı ile doğrudan ilintili olduğu gözlemlenmiştir. Sınav kaygısıyla başetmebecerilerinin, kaygı ile başarı arasında adeta bir tampon olması kuramsal modeli desteklernitelikte bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Tests with serious consequences are known to cause test anxiety, and thus are widelyinvestigated. The high school entrance exam is taken by around 600.000 Turkish eighthgraders once every year and only one fifth of the applicants can be placed in the schools theycompete for. For this reason the high school entrance exam generates a stressful environment.In most studies, test anxiety is operationalized as a person confronts an evaluative situationlike an exam. Nevertheless, important tests have long preparation periods that may be asstressful as the tests themselves. The preparation process for the high school entrance test inTürkiye takes at least nine months, a period full of uncertainty for the students.This study investigates the anxiety felt during the process of preparation for the high schoolentrance exam by focusing on students? anxiety levels, coping strategies and related variablesduring their preparation through a transactional perspective. Three research questions werelaunched. First, gender differences were examined. Second, the change during the preparationprocess was investigated. Third, a theoretical transactional model was tested.The sample of the research is composed of 351 eight graders. The students attending a testpreparation institute were assessed during their training for the high school entrance exam.Data were collected on personal variables, measures of appraisal, anxiety, coping, andoutcome, which are the components of a test anxiety model (Zeidner, 1998). For personalvariables ?trait anxiety? and ?perceived efficiency of the study skills? were taken. Appraisalwas operationalized as ?perceived importance given to the exam? and ?achievementexpectancy?. The anxiety specific to the preparation period was coined as ?preparationanxiety?. Coping was conceptualised and measured as ?coping with pre-exam anxiety anduncertainty?. The outcome was the score on the actual high school entrance test.The results indicated that preparation anxiety was a different construct from test anxiety.Gender differences were observed in trait anxiety, achievement expectancy, preparationanxiety, and on two strategies of coping. Males and females showed a similar performance onthe test although they seemed to experience the preparation process differently. For thesecond research question, it was found that the preparation anxiety diminished as the examdate drew near. Finally, the empirical findings fit the theoretical model of test anxiety,including the personal, appraisal, anxiety, coping and outcome variables. Eight of the ninevariables entered in the model with the proposed order were accepted, only avoidance copingwas left out and achievement expectancy had a direct relationship with performance whichdid not exist in the theoretical model. The coping strategies, as in the theoretical model wereshown to be a mediator between anxiety and outcome.