Müşteri-odaklı marka denkliği ve marka denkliği unsurlarına yönelik tüketici tutumlarının ölçülmesi: Otel işletmeleri üzerine bir uygulama
Customer-based brand equity and measurement of customers' attitude towards dimensions of brand equity: A Study on hotel enterprises
- Tez No: 206078
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA DEMİRCİ OREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri-Odaklı Marka Denkliği, Firma Performansı, Otelİşletmeleri, Marka Farkındalığı, Marka Bağlılığı, Customer-Based Brand Equity, Firms? Performance, Hotel Enterprises, Brand Awareness, Brand Loyalty
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Müşteri-odaklı marka denkliği ve marka denkliği içerisinde yer alan marka farkındalığı,marka bağlılığı, marka imajı ve algılanan marka kalitesi unsurları, firma finansalperformans düzeyine göre tüketicilerin marka denkliğine yönelik tutumları üzerindeönemli etkilere sahip olabilmektedir.Marka denkliği unsurlarının tüketicilerin marka denkliğine yönelik tutumlarını nasıletkilediğinin anlaşılması otel işletmeleri için önemlidir. Marka denkliğinin firmabaşarısı, müşteri tatmin düzeyinin artırılması ve buna paralel olarak satışlar dolayısıylafirmanın performansı üzerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır.Firma finansal performans düzeyine göre tüketicilerin marka denkliğine yöneliktutumsal farklılıklarının belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.Bu çalışmadan elde edilen bazı önemli bulgulara göre; (1) yüksek ve düşük finansalperformans gösteren otel müşterilerinin marka farkındalığı, marka bağlılığı, marka imajıve algılanan marka kalitesine yönelik tutumları arasında farklılıklar olduğu, (2) yüksekdüzey finansal performans gösteren otel müşterilerinin marka farkındalığı, markabağlılığı, marka imajı ve algılanan marka kalitesine dair ortalamalarının, düşük düzeyfinansal performans gösteren otel müşterilerinin ortalamalarına göre daha düşükseviyede olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Customer-based brand equity and dimensions of brand equity (brand awareness, brandloyalty, brand image and perceived brand quality) can have serious effects onconsumers? attitude with regard to firms? financial performances.It is important for hotel enterprises to understand how dimensions of brand equity havean effect on consumers? attitude. Brand equity have effects on firm success, increasingcustomer satisfaction level, sales and firms? performance.The core purpose of this study is to determine the difference of consumers? perceptionsof brand equity with regard to firms? financial performances.Some important findings of this study can be listed as follows: (1) consumer perceptionof high performance hotels differs from consumer perception of low performance hotelswith respect to brand awareness, brand loyalty, brand image and perceived brand equity,(2) for high performance hotels? consumers, mean scores of brand awareness, brandloyalty, brand image and perceived brand equity is lower than low performance hotels?consumers.