Avrupa Birliği'nde kurumsallaşma ve uyumlaştırma aracı olarak eşleştirme projeleri (twinning projects) Türkiye örneği:ifade alma tekniklerinin ve odalarının geliştirilmesi projesi
Twinning projects as the tool for institutionalization and harmonization with the european union: Turkish case of twinning project on the improvement of statement taking methods and rooms
  1. Tez No: 206099
  2. Yazar: SALİH EFE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR TURHAN HURMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eşleştirme Projeleri, uyum, ifade alma, Twinning Projects, Aligning, Statement taking
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmamda Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kurumsallaşmak ve Toplulukmüktesebatının uygulanmasını desteklemek için temel bir tam üyelik öncesi yardım aracıolarak Eşleştirme Projelerinin niteliği, yapısı ve etkileri irdelendi. Örnek olarak TürkiyeEmniyet Genel Müdürlüğü, Avusturya Ludwig Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü ve AlmanUluslararası Hukuk İşbirliği Vakfı tarafından yürütülen ve Türkiye'de halen uygulanmaktaolan çok sayıda Eşleştirme Projelerinden birisi olan ?Türkiye'de Polisin İfade AlmaTekniklerini ve İfade Alma Odalarının Geliştirilmesi Eşleştirme Projesi? nin amaçları, yapısı,nasıl uygulandığı, kısa ve uzun vadede etkileri ele alındı.Bu arada 01 06 2005 tarihli Yeni Yakalama-Gözaltı-İfade Alma Yönetmeliği veGetirdiği AB Standartları, Yeni Terörle Mücadele Yasası ve son olarak da 02 06 2007 tarihliPolis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ve İfade Alma-Gözaltı Yönetmeliği ele alınıp araştırmakonum olan Eşleştirme Projesi ışığında değerlendirilme yöntemine başvuruldu.AB Eşleştirme Projeleri uygulandığı tüm ülkelerde AB'ye tam üyeliğe aday ülkelerinAvrupa Birliğin kurumlarına uyumlaştırma sürecinde etkili ve faydalıdır. Eşleştirme ProjeleriTürkiye'de yürürlükte olan demokratik sistemini hukuk devleti ve insan haklarına saygıçerçevesinde, Ekim 2001'de Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanan kapsamlı anayasareformu paketi ve o tarihten beri Meclis ve Türk Hükümeti tarafından onaylanan uyumpaketleri doğrultusunda sağlamlaştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Twinning Projects are definitely construing an important part of the EU financialaid to the candidate countries. The EU is committed to supporting Turkey politically as wellas financially in its path for membership. The initial objective of the EU financial supporttowards Turkey was the extension of an area of peace, stability and prosperity within andbeyond Europe. Once the Union accepted Turkey as a candidate, financial assistance focuseson supporting Turkey in its preparation for EU membership. It also demonstrates the Union?scommitment toward Turkey as a future member.Overall, I have came to the conclusion that Turkey?s specific case of Improvement ofStatement Taking Methods and Rooms at the Police Detention Centers Twinning Project willhave a positive improvement in the long run in the field of policing and human rights, morespecific an improvement of the statement-taking methods and statement-taking rooms of theTurkish National Police. The project will further contribute to the improvement andstrengthening of the cooperation, communication and coordination between police,prosecutors, judges, lawyers and NGOs as well as at the development of an improved modelfor cooperation. Finally, the recommendations given provide a framework for further politicaland legal development and for further projects in the field concerned.