11 Eylül 2001 terörist saldırısı neticesinde ABD'nin güvenlik algılamalarındaki değişiklik
The change in the security perception of the U.S. after the 11 September 2001 attack
  1. Tez No: 206103
  2. Yazar: BUKET BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İDRİS BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 11 Eylül, önleyici saldırı, küresel güvensizlik, güvenlikbunalımı, güvenlik sendromu, September 11, pre-emptive strike, global insecurity, security crisis, security syndrom
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma'da 11 Eylül sonrası süreçte, ABD'nin benimsediği yeni güvenlikstratejileri ve uygulamaya koyduğu ?Önleyici Saldırı? doktrini, arka planı ve sonuçlarıele alınarak incelenmiştir. Bu çerçevede, ABD'nin mevcut politikalarının olumsuzyansımaları ve hatalı yönleri de ele alınmaktadır.Çalışma'nın ortaya koymaya çalıştığı temel görüş, 11 Eylül sonrasında,ABD'nin ulusal güvenlik kavramını, küresel bir güç olması sebebiyle,küreselleştirmesi ve bu çerçevede güvenlik sorununu yanlış algılayarak, yanlışpolitikaları uygulaması ve bunun sonucunda, içinden çıkılamayan bir güvenlikbunalımına ya da güvenlik sendromuna, gerek dünyayı; gerekse kendisini sürüklemişolmasıdır. Bu tespitler yapılırken, çalışma boyunca, öncelikle 11 Eylül öncesiAmerikan dış politikası, klasik temelleri ve uygulamalarıyla ortaya konulmaya veanlaşılmaya çalışılmıştır. Bu yapılırken, Amerikan dış politikasının geçen zaman vedeğişen uluslararası koşullar çerçevesinde ne şekilde dönüşüm gösterdiği tarihsel birperspektifle ifade edilmeye çalışılmıştır. Bunu takiben; 11 Eylül olaylarına sebebiyetveren küresel terörün temelleri ifade edilmeye çalışılarak, 11 Eylül olaylarına kadargelen süreç tahlil edilmeye çalışılmıştır. Bu arka plan bazında, ABD'nin 11 Eylülsonrası geliştirdiği yaklaşımlar ve uygulamaya koyduğu yasal düzenlemeler hakkındadetaylı bilgi sunularak, 11 Eylül sonrası Amerikan stratejisinin dayandığı noktalarirdelenmiştir.Çalışma'da 11 Eylül öncesi sürecin üzerine 11 Eylül sonrası yaklaşım vepolitika farklılıkları oturtularak, analitik bir yaklaşımla, ABD'nin, 11 Eylül sonrasındamuğlaklaşan ?güvenlik? kavramını, ne şekilde ?güvensizlik? kavramıyla özdeş halegetirdiği ifade edilerek; küreselleşen bir dünyada güvenliğin ve güvensizliğinküreselleşmesinin yarattığı olumsuz sonuçlar ve etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the new security strategies and the ?Pre-emptive Strike? doctrineadopted and implemented by the USA in the aftermath of September 11 have beenexamined in respect of their background and results. Within this framework, thenegative reverberations and erroneous aspects of the U.S. policies are probed.The very fundamental opinion professed in this Study is the globalization ofthe concept of national security by the U.S., as it is a global power; the misconceptionof the security issue and the implementation of wrong policies by the U.S. which haveoverall dragged the world and the U.S. into an impasse associated with a securitycrisis or security syndrom. While deducing such facts, this Study has aimed atdiscussing and understanding the U.S. foreign policy before September 11 with itsclassical foundations and implementations. In this manner, the transformation thatthe U.S. foreign policy has undergone within the elapsing time and changinginternational circumstances, has been elaborated with a historical perspective.Furthermore, the fundamentals of the terror causing September 11 events have beenstudied and the process leading to September 11 has been analyzed. Consideringsuch a background, details have been given regarding the approaches and legalarrangements set forth by the U.S. in the aftermath of September 11; and themainstay of the U.S. strategy has been accordingly studied. .On the other hand, the approaches and policy differentiations in the aftermathof September 11 have been integrated; and the way the U.S. has associated theconcept of ?security? with ?insecurity? has been expressed in this study. Thus, thenegative consequences and effects of the globalization of security and insecurity in aglobalizing world have been analyzed.