Deniz alanlarında güvenlik yönetimi;Ege denizi uygulaması
Non thesis master programme graduation project sea areas security administration:Aegean sea applications
- Tez No: 205386
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ENDER ASYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Güvenlik, Teknolojik Gelişmeler, Ege Denizi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
11 Eylül 2001 yılında ABD `de meydana gelen terörist saldırı neticesinde,Dünya terörizm tehlikesinin gerçek boyutunu kavramış ve terör ile ancak globalçözümler üreterek başa çıkılabileceği anlaşılarak pek çok güvenlik uygulaması tümülkelerin ortak çalışmaları neticesinde yürürlüğe girmiştir.Türkiye senelerdir uğraştığı terör konusunda yalnız bırakılmış olsa da 2001yılından itibaren sesini daha fazla duyurabilmiştir.Denizcilik sektörü yapılan risk analizlerinde terör eylemlerine karşı oldukçasavunmasız bulunmuştur. Getirilen önlemler ve teknolojik yeniliklerle sektör güngeçtikçe güvenli hale gelerek herhangi bir tehdit durumunda aksama olmaksızın denizulaştırmasını kesintisiz devam ettirebilme olanağı bulmuştur.Ülkemiz açısından bakacak olursak denizcilik sektöründe yaşanacak herhangibir güvenlik tehdidi ülkemiz ekonomisine çok büyük darbe vuracak, bu durumdakimaddi kayıp alınabilecek önlem maliyetlerini kat be kat aşacaktır.Türkiye'nin dünya enerji hatlarına olan yakınlığı dolayısıyla; yapılan denizulaştırmasının Türk Boğazları ve Ege denizi vasıtasıyla dünyaya açılması bölgemizinsaldırılara ve deniz kazalarına olan hassasiyetini açıkça vurgulamaktadır.Boğazlarımızın GTH ile donatılması, denizlerde AIS ile tanınmanınkolaylaştırılması, ticaret gemileri ve limanlarımızın da ISPS Kod standardınakavuşması neticesinde ülkemizde de denizde emniyetin dünya standardındasağlanması çalışmaları hız kazanmıştır.Bütün bu gelişmelerin yanında Türkiye ile Yunanistan arasındaki Karasuları,Kıta sahanlığı, Hava Sahası ve Fır Hattı, Coğrafi formasyonlar ve Arama-kurtarmasahası sorunları Türk Deniz Alaka ve Menfaatleri açısından çok büyük önem teşkiletmektedir. Bu sorunlardan herhangi birinin terörist guruplar tarafından suistimaledilmesi ile Ege Denizi'nde büyük bir güvenlik açığı ortaya çıkabilecek ve bununülke ve bölge ekonomisi açısından ağır sonuçları olabilecektir.Bu sebeple iki ülkenin deniz güvenliğini tehlikeye düşürmemek ve teröristgruplara karşı açık vermemek adına biran önce egemenlik problemlerinin çözümekavuşturması ve ortak çalışmalar yaparak Ege Denizi'nde tam güvenlik ortamınısağlamaları önem arz etmektedir.Buna ek olarak, deniz güvenliği alanında standart hale gelen ekipmanlarınüretim ve bakımı ile kullanım eğitimlerinin verilmesi gibi konularda Türk firmaları ileeğitim kurumlarının atılımcı davranmalarının ekonomik açıdan büyük yararsağlayacağı da unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
After 11th of September, 2001 terorist attacks in USA, all countries of theWorld realized the real dimension of terrorist threat and it was only possible to fightwith terror with global measures. This resulted with many security measuresestablished with international participation.Turkey had the chance to make himself clear about terror problem after thisincident although nobody reacted to this problem for many years in the past.After the risk analysis conducted about terrorism, it is understood thatmaritime transportation was vulnerable to terrorist attacks. With many new measurestaken internationally, maritime transportation has been safer and the chance ofcontinuity after an attack increased.In behalf of our country, it is apparent that financial results of a terrorist attcakwould be very harmful for our country, and financial loss could be a lot more than thecost of security measures that should have been taken.The position of Turkey is very near the world energy lines, and Turkish straitsand Aegean sea is very important for World?s maritime transportation. Thisemphasises the danger that could be caused by terorist attcaks or maritime incidents.Establishing GTH at Turkish straits, facilitation of identification at sea by AIS,and ensuring ISPS Code standars to our ships and harbours resulted with worldstandard maritime security in our Country.Among all this progress, problems between Turkey and Greece includingterritorial waters and airspace problem, Search and Rescue zones, geographicalformations are stil very important for our maritime concerns. The safety defect thatwill be caused by abusement of these subcejts by terrorist groups could be veryharmful for the economy of our country and neighbours. Turkey and Greece shouldtake necessary actions together to ensure maritime safety at Aegean Sea as soon aspossible.In addition, production and service of maritime safety equipment by Turkishcompanies, and education programmes about these equipments that could beconducted by Turkish Universities may produce great financial advantages to oureconomy.Key words : 1. Terrorism, 2. Security, 3. Techological imporevents,4. Aegean,