Dört yıllık müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında ve konservatuvarlarda dilsiz çoban kavalı çalma teknikleri ve eğitim müfredatı
Training curriculum and playing techniques of 'dilsiz çoban kavali' in conservatories and institues of higher education giving 4 years of musical education
- Tez No: 206135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kaval, Kaval Öğretimi, Diziler, Müfredat, Kaval, Kaval Training, Scales, Programme
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
T.C.HALİÇ ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTÜRK MÜZİĞİ ANASANAT DALIYÜKSEK LİSANS TEZİDÖRT YILLIK MÜZİK EĞİTİMİ VEREN YÜKSEK ÖĞRETİMKURUMLARINDA VE KONSERVATUVARLARDA DİLSİZ ÇOBAN KAVALIÇALMA TEKNİKLERİ VE EĞİTİM MÜFREDATIHazırlayanKemal AKDEMİRTez DanışmanıYrd.Doç.Dr.Pınar SOMAKÇIMART 2006ÖZETBu çalışmada, Mesleki Müzik Eğitiminde dilsiz çoban kavalı çalma teknikleri veeğitim öğretim müfredatı ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.Konunun hazırlanıp sunulmasındaki amaç, bugüne kadar müfredat niteliğindekibir çalışmanın yapılmamış olması, Mesleki Müzik Eğitimi veren kurumlarda dahasistemli bir yöntem izlenmesini sağlamak ve bu konuda çalışma yapacak olan kişi vekurumlara yardımcı olabilmektir.Çalışma, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'na,Sayın; Cihan YURTÇU, Haydar TANRIVERDİ ve Murat TORAMAN'ın geçmişdönemlerde sunmuş olduğu bitirme ödevleri incelenerek hazırlanılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde kavalın tarihçesi, yapısal özellikleri, kavalınbakımı ve temizliği ile ilgili bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde kavalın tutuşu, kavalda ses çıkarma teknikleri, kavalda düz sesçıkarma teknikleri, kavalda horlatmalı ses çıkarma teknikleri, kavalda kullanılan çalımpozisyonları, kavalda birinci pozisyon kullanımı ve kavalda ikinci pozisyon kullanımıile ilgili bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde kaval havaları ile ilgili bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun Türk Halk MüziğiNota Arşivinden alınan notalar, Türk Halk Müziğinde kullanılan dizilere göre sekizyarıyıllık bir eğitim müfredatını oluşturacak şekilde verilmiştir. Bu müfredattaki eserlerve diziler kavalın çalım hakimiyeti düşünülerek seviyeye uygun bir şekildehazırlanmıştır. Müfredat da ?VIII. Yarıyıl kaval öğretim müfredatı? başlıklı çalışmada?kavalda birinci pozisyon kullanımına yönelik çalışmalar? alt başlığında bütün müfredatboyunca çalışılan eserlerden seçmeler yapılarak birinci pozisyonda uygulanacaktır,?kaval üzerinde uzun hava açış çalışmaları? alt başlığındaki çalışmada, uzun havalarınseslendirildiği kayıtlı çalışmalar dinlenilerek öğrenilen diziler ile ilgili uzun hava açışçalışmaları yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
REPUBLIC OF TURKEYGOLDEN HORN UNIVERSITYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESTURKISH MUSIC MASTER BRANCHTRAINING CURRICULUM AND PLAYING TECHNIQUES OF ? DİLSİZÇOBAN KAVALI ? IN CONSERVATORIES AND INSTITUTES OF HIGHEREDUCATION GIVING 4 YEARS OF MUSICAL EDUCATIONMASTER?S DEGREE THESISPREPARED BYKemal AKDEMİRADVISORAssistant Professor DoctorPınar SOMAKÇIMARCH 2006SUMMARYIn this work, studies related to kaval Training programme in Professional MusicEducation were done.The aim of this paper is that; up to now there was no any work done regarding toacademic programme, so as to provide more systematic method for the institutionsgiving professional music education and to help people and institutions who aimed to doa study in this subject, since no such work is currently available.The study was done through the researches on graduation projects which weresubmitted to Istanbul Technical University Turkish Music State Conservatory : byCihan Yurtçu, Haydar Tanrıverdi and Murat Toraman.In the first part of the study, information about the history of Anatolian flute,kaval, its structural features, care and cleaning were given.In the second part of the study, information about the holding the kaval,sounding techniques, straight sounding techniques, sounding techniques called?horlatma? in the kaval, playing positions, such as first and second position playingused in the kaval was given.In the third part, the information about the kaval tunes was given.In the forth part, musical notes taken from the Turkish Radio-TelevisionCorporation Turkish Folk Music Note Archive were given so as to constitute the eightsemester academic programme according to their usa of their scales in Turkish FolkMusic. In the programme, under the subtitle of ?kavalda birinci pozisyon kullanımınayönelik çalışmalar? (exercises for the use of first position) in the study with the heading?VIII. Yarıyıl kaval öğretim müfredatı? (8th semester kaval training programme), therewill be some works chosen from the whole programme those will be applied in the firstposition. Under the subtitle ?kaval üzerinde uzun hava açış çalışmaları? (improvisationsfor uzun hava) recorded works in which long singings were vocalized will be listenedand long singing opening works related to learned scales will be applied.