Türkiye'de müzik teknolojisi bölümlerinin ders programlarının incelenmesi
The schedules of the music technology in Turkey
- Tez No: 490551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYE KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Lisansüstü, Müzik, Program, Müzik Teknolojileri, Higher Education, Graduate, Music, Program, Music Technology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'deki dört yıllık müzik teknolojileri lisans eğitiminin içeriğinin betimlenmesi hedeflenmiş ve sunulan eğitim içerikleri birbirleri ile değerlendirilerek betimlenmiştir. Çalışmanın başında, Türkiye'deki müzik teknolojileri lisans eğitimi veren kurumların dört yıllık ders planlarında“müzik teorisi ve performans”alanlarına ait derslerin“müzik teknolojileri”alanındaki derslerden daha fazla yer tuttuğu gözleminden hareket edilerek, bu gözlem bir hipotez olarak verilmiş, çalışmanın devamında ise hipotezin doğruluğu veya yanlışlığının ortaya çıkarılması için bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma, 2015'den önce ve sonrası olmak üzere sonuçları ile birlikte iki bölümde anlatılmaktadır. 2015 yılı öncesi için araştırmanın evreni, Türkiye'de“müzik teknolojileri”bölümü olan veya müzik bölümleri içerisinde“müzik teknolojileri”eğitimine ağırlık verdiğini belirten yedi üniversitenin ilgili bölümleri ile yurt dışındaki benzer eğitim veren seçilmiş altı üniversite olmak üzere toplamda on üç kurumdan oluşmaktadır. Araştırma, yurt içinde müzik teknolojisi veya müzik teknolojileri adları altında programları bulunan kurumlar ile program adları müzik teknolojisi olmasa dahi, programları incelendiğinde kapsam bakımından müzik teknolojileri eğitimi verdiği anlaşılan ve/veya kurumun bizzat kendisi müzik teknolojileri eğitimi verdiğini internet sitelerinde belirten bölümleri kapsamaktadır. Yurt dışındaki lisans derecesi ile müzik teknolojileri eğitimi veren kurumlar, tezin ilgili bölümlerinde anlatılmış olan belirli kriterlere dayanılarak seçilmiş ve ders programları ayrıntılı olarak incelenmiştir. 2015 yılı sonrası dönem içerisinde yurt dışındaki okullar 2015 yılı öncesinde olduğu üzere halen araştırma evreni içinde kalmakla birlikte, yurt içindeki kurumlardan birisi müzik teknolojileri eğitimine son verdiği, bir diğeri ise müzik teknolojisi alanında eğitim vermediği araştırma bulguları ile anlaşıldığı için çalışma evreni dışarısında bırakılmıştır. Araştırmanın ana yöntemi, seçilmiş bölümlerin lisans seviyesi ders programlarının içerdikleri derslerin, müzik teorisi, performans, kompozisyon, müzik tarihi, müzikoloji/etnomüzikoloji, YÖK dersleri, müzik teknolojileri vb. ders kategorileri altında alanlara göre sınıflandırılarak her sınıfa ait derslerin lisans programı vi içerisindeki toplam kredi ağırlıkları bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmesi olmuştur. Aynı yöntem ile yurt dışındaki eşlenik bölümlerin ders programları da incelenmiştir. Bu incelemeler 2015 yılı öncesi ve sonrası dönemlerin her biri için gerçekleştirilmiş ve gerek bu iki dönemin kendi içerisinde gerekse aralarında müzik teknolojileri programlarının benzerlik ve farkları tanımlanmıştır. Yapılan incelemeler ile müzik teknolojisi bölümlerinde hangi derslerin verildiği, zaman içerisinde programların yurt içinde ve dışında ne kadar değiştiklerinin betimlenmesi hedeflenmiştir. Bulgular ile çalışmanın başında öne sürülen hipotezin doğru veya yanlışlığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yukarıda anlatılan bakımlardan, araştırma betimsel ve eleştirel bir bakış açısı ile yürütülmüştür. Araştırma bulguları, sonuçları ile birlikte bu tez çalışmasında sunulmuş; bugünkü müzik teknolojileri programlarının gelişen teknolojilerin şekillendirmesi ile henüz ortaya çıkarak değişip dönüşen“yaşayan organik ders programları”gibi yeni eğitim yaklaşımları, dinamik yeni eğitim uygulamaları ve yeni rekabet koşullarında varlıklarının sürdürülebilir olup olamayacağı geleneksel eğitimin durumu genelinde tartışılmış; değişim sürecinde geleneksel ile yeni arasında bir geçiş adımı olarak kullanılabileceği düşünülen alternatif bir modüler eğitim programı tasarım modeli müzik teknolojileri lisans eğitimi özelinde önerilmiştir. Önerilen modüler eğitim programı müzik teknolojileri lisans eğitimini zaman bakımından iki ana evreye ayırmaktadır. Eğitimin birinci evresi, dört yıllık lisans eğitiminin ilk yılını kapsamakta ve zorunlu ana derslerden oluşmaktadır. Bu ilk evre, şu anda Türkiye'de mevcut olan müzik teknolojisi lisans eğitim programlarının hiçbirinde verilmediği araştırmalar sonucunda anlaşılmış olan fakat araştırılan yurt dışı eğitim kurumlarının hepsinde verilmekte olan temel fizik ve matematik gibi dersleri de içerecek şekilde tasarlanmıştır. Modüler eğitim programının zorunlu derslerden oluşan ve dört yıllık müzik teknolojileri lisans eğitiminin ilk yılını kapsayan bu ilk evresini, geriye kalan üç yıllık eğitimi içeren ikinci eğitim evresi takip etmektedir. İkinci evrede öğrenciler, diledikleri alanlardan diledikleri dersleri almakta özgür olup, bu derslerin hiçbirisinin birinci evreyi başarıyla tamamlamış olmak dışında bir ön koşulu bulunmamaktadır. Kurum için ise böylesi modüler bir programı uygularken göz önünde bulundurulması gereken şartlar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze and describe the status of four-year undergraduate 'Music Technology' curricula in Turkey in order to find out if they fit with the hypothesis that they do not include as many music technology category courses as their Western counterparts. The hypothesis first originated in the form of a curious idea which had its roots in personal correspondences of the author and his foreign collegues who were graduates from foreign music technology departments. With the curiosity developed furthermore, after having a look at the music technology curriculums of Turkish universities, even without making any calculations then, it was noticed that the curriculums spared a great amount to subject areas like music theory and performance. This resulted in structuring a research around the subject to prove or disprove the hypothesis which led to this thesis study. Undergraduate education in“Music Technology”and relevant curricula is internationally one of the most overlooked subjects in terms of research, except for a few publications.“Music Technology”is an interdisciplinary field of study rather than being“one”discipline and relates to and spans across a continuously expanding list of areas because of the swift developments in technology resulting in newly formed demand for music technology professionals who are able to work in these new areas. Moreover, each new occupation develops its own techniques and methods both in theory and practice which are to be learnt, studied and practically experienced. Music technology curricula has to correspond to these developments and adapt itself to the fast changing conditions in order to be able to successfully keep up with the requirements of close tracking the overall progress. This is even a harder task to perform for countries like Turkey because of the history of education is relatively newer than in the countries music technology education first originated. Additionally, the new and driving technologies generally neither are developed nor arrive here, thus become known and gotten familiar with soon enough to adopt into our curriculums. In addition to these challenges, there was too little written and researched over the issue. These altogether formed the main drive and necessity to define the status of Turkish undergraduate music technology curricula which is the main goal of this study. viii In order to achieve the goal of describing where undergraduate music technology curricula currently stands, the music technology curriculums offered by seven Turkish universities were examined thoroughly and then compared to the foreign undergraduate music technology curriculums. The curriculums have been explored in terms of credit allocations to develop an understanding about how much of the curriculums are in closed contact with the recent developments in the area and the equivalent education in selected universities in United States and United Kingdom. In examination, an inductive calculation method was used. Firstly, the courses that were included within the curriculums have been found out through internet survey and each course description was read. Secondly, credit allocation of each course in the curriculum was calculated in terms of credit weights in percentages. It become apparent that each course was found to belong either one of the eleven areas of study that were met during the curriculum exploration. Each of these eleven areas are called as a“course category”through out this study. All the courses were then listed and classified according to which course category they reside in. Then credit allocation per course category per semester was calculated in terms of credit weights in percentages. Finally, the results were summed up to find out the overall credit allocation per category within the four-year undergraduate music technology education of each university. From the above-mentioned care, the research has been conducted with a descriptive and critical point of view. The findings of the research were presented in this thesis study together with the results; new educational approaches such as“living organic curricula”, which are changing and transformed by the shaping of developing technologies of today's music technology programs, dynamic new educational practices and the situation of traditional education where assets can not be sustainable under new competition conditions are discussed; an alternative modular training program design model that is thought to be used as a transitional step between traditional and new in the process of change has been proposed specifically for undergraduate education in music technology. The proposed modular training program distinguishes two major stages of undergraduate education in music technology over time. The first phase of the training covers the first year of a four-year undergraduate education and consists of compulsory main courses. This first phase is designed to include courses such as basic physics and mathematics, which are given at all of the currently music technology available in ix Turkey that has been contracted as a result of the research is not given in any of the degree programs, but researched overseas educational institutions. This first phase of the modular training program, which consists of compulsory courses and covers the first year of undergraduate education in four-year music, is followed by the second phase of the education which includes the remaining three years of education. In the second stage, students are free to take the courses they wish from the fields they wish, and none of these courses have a precondition other than the successful completion of the first stage. For the institution, there are conditions to consider when applying such a modular program.