Öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri ve eleştirel düşünme beceri düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between student teachers' scientific process skils and critical thinking
  1. Tez No: 206181
  2. Yazar: ÜLKÜ AKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Bilimsel süreç becerileri, TIPS 2, Eleştirel düşünme becerileri, Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X, Student teachers, Scientific Process Skills, TIPS 2, Critical Thinking Skills, Cornell Critical Thinking Test Level X
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmeni adaylarının bilimsel süreç becerileri ve eleştireldüşünme beceri düzeyleri ve bu iki beceri alanı arasındaki ilişkinin belirlenmesiamacıyla yapılmıştır. Araştırma Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören224 sınıf öğretmenliği bölümü öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmadabilimsel süreç becerilerini ölçmek için TIPS II (Bütünleşik Bilimsel Süreç Becerileritesti), eleştirel düşünme için ise CEDTDX (Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X)kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının bilimsel süreçbecerileri ve eleştirel düşünme beceri düzeylerinin istenilen düzeyde olmadığınıgöstermektedir. Araştırmada bilimsel süreç becerileri ve eleştirel düşünme becerileriarasında zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının bilimsel süreç ve eleştireldüşünme beceri düzeyleri üzerinde bazı değişkenlerin farklılığa yol açtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the student teachers? levels of scientificprocess skills and critical thinking skills and the relationship between them. The sampleof the study consisted of 224 student teachers studying elementary at Uşak University.In this study, TIPS II was used to explore the level of scientific process skills andCornell Critical Thinking Test Level X was employed to determine the level of CriticalThinking Skills of the student teachers.The analysis of the data suggests that the level of scientific process skills andcritical thinking skills of student teachers are not at a desirable level. There is a lowlevel relationship between scientific process skills and critical thinking skills of studentteachers. Some variables caused a differentiation in the levels of scientific process skillsand critical thinking skills of student teachers.