Materyal tasarımı ve geliştirilmesinde proje tabanlı öğrenmenin kullanılmasının öğretmen adaylarının eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve bilimsel süreç becerilerine etkisi
The effect of using project-based learning in adaptation and development of materials on teacher candidates? critical thinking, creative thinking and scientific-process skills
- Tez No: 220052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Bilimsel Süreç Becerisi, Materyal Tasarımı, Project-Based Learning Approach, Critical Thinking, Creative Thinking, Scientific Process Skill, Material Designing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmada, öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinde proje tabanlı öğrenmenin öğretmen adaylarının, eleştirel düşünme beceri düzeyleri, yaratıcı düşünme düzeyleri ve bilimsel süreç beceri düzeyleri üzerinde etkileri incelenmiştir.Araştırma, deneysel bir çalışma olup, ön test ve son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmaya deney (n=39) ve kontrol (n=42) gruplarının denk olduğu toplam 81 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı kullanılmışken, kontrol grubunda geleneksel yaklaşım kullanılmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak, Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi, Bilimsel Süreç Beceri Testi, portfolyo günlükleri ve öğrencilerle yapılan mülakatlar kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veri toplama araçlarından elde edilen niceliksel veriler istatistik programında yer alan bağımlı gruplar için t testi ve iki faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Portfolyo günlükleri ve mülakatlardan elde edilen veriler ise nitel veri analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir.Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda; proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin eleştirel düşünme beceri düzeylerine, yaratıcı düşünme düzeyleri ve bilimsel süreç beceri düzeylerine olumlu etkide bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of project-based learning ? for the course of instructional technologies and material development - on candidate teachers? level of critical thinking skills, their level of creative thinking and on their level of scientific-process skills.The study is an experimental type having a research design with pre-test and post-test control groups. The subjects of the study included 81 students that formed two equal groups as experimental (n=39) and control (n=42) groups. In the study, project-based learning approach was applied to the experimental group, and traditional approach to the control group.As a data collection tool, Critical Thinking Measurement Scale, Torrance Creative Thinking Test, Scientific-Process Skill Test, portfolio journal entries and interviews with the students were used. In order to test the research hypothesis, the quantitative data obtained via the data collection tools were analyzed with the help of ANOVA and t-test for dependent groups found in the statistical program. The data obtained from the portfolio journal entries and from the interviews were analyzed by applying qualitative data analysis methods.As a result of the quantitative and qualitative analyses carried out, project-based learning approach was found to have positive effects on students? level of critical thinking skills, their level of creative thinking and on their level of scientific-process skills.