Price discrimination in a network: A model of telecommunications networks
Ağ içinde fiyat ayrımcılığı: Bir telekomünikasyon ağları modeli
- Tez No: 206201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL ZENGİNOBUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ağlar, Fiyat Ayrımcılığı, Telekomünikasyon, Bertrand ModeliRekabet, Networks, Price Discrimination, Telecommunications, BertrandCompetition
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tez, iletişim firmalarının ara bağlantı ve tüketici fiyatlandırmaproblemlerini ele alarak, ağ yapısının Bertrand modeli rekabette firmaların dengestratejileri üstündeki etkisini incelemektedir. Rakiplerin bir oyuncuya yönelikbağlantıları yönlendirerek doğrudan bağlantıyı taklit edebilmesi, bu oyuncunun farklıhatlar üzerindeki bağlantıların fiyatlarını ayrıştırmasını sınırlandırmaktadır. Bu tez,doğrudan bağlantılar dolaylı bağlantılardan daha düşük maliyete sahip olduğu zaman,firmaların yalnızca doğrudan bağlantıların gerçekleşmesini teşvik edeceğinigöstermektedir; bu koşulun gerekli olduğu gösterilmiştir. Dolaylı bir bağlantınınoptimal olabileceği bir durumu sergilemek için bir örnek incelenmiştir. Bilindik fiyatayrımcılığı modellerinde olduğu gibi, talebi yeterince düşük olan oyuncular dengedepazar dışında kalmakta; buna karşın eğer bağlantı maliyetleri yeterince düşükse, diğeroyuncuların bağlantılarını yönlendirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis considers access pricing and consumer pricing problems oftelecommunications firms as a context to analyze the effects of a network structure onfirms? equilibrium strategies in Bertrand competition. The ability of competitors toroute connections to a given player to replicate a direct link provides a constraint onsaid player?s ability to price discriminate between connections over different links.The thesis shows that, in equilibrium, firms create incentives to originate only directconnections, as long as direct connections have lower physical costs than indirectalternatives which is shown to be a necessary condition. An example is analyzed toillustrate a case where an indirect connection may be optimal. As in the usual pricediscrimination models, agents with sufficiently low demand will be left out of themarket, but if they incur sufficiently low costs from connections they will be routingother agents? connections.