Avrupa Birliği'nde kimlik, Avrupa Birliği kimlik tanımlama mekanizmasının incelenmesi
Identity in European Union, analysis of identity defining system in European Union
- Tez No: 206203
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL YEŞİLYURT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Avrupa Kimliği, Avrupalı, Avrupa Komisyonu, Kimlik Tanımlama Mekanizması, Identity, European Identity, European, European Commission, Identity Defining Systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tarihi gelişim süreci incelendiğinde, karşı karşıya kaldığı olaylar temelindefarkına vardığı ve kendini mevcut durum itibariyle rekabetçi, güçlü kılan özelliklerini/ niteliklerini tanımlayan Avrupa, geçen zaman zarfında belirleyebildiği buözelliklerinin bir bütünü olarak kimliğini oluşturabilmiştir. Ancak sürekli bir değişimiçinde olan dünya yapısı, varlığını sürdürebilmesi için Avrupa'nın yeni özellikler /nitelikler geliştirmesini zorunlu hale getirmiştir. Bunun sonucu olarak, kendiözelliklerinin / niteliklerinin belirlenmesi ve tanımlanması için Avrupa yeni süreçlerortaya çıkarmıştır. Avrupa Birliği kurumsallaşması ile sistematik olarak özelliklerini/ niteliklerini belirlemeye ve tanımlamaya başlayan Avrupa, kimlik tanımlamamekanizmaları olarak adlandırdığımız süreçler vasıtasıyla kendi kimliğinioluşturmakta ve bu kimliği geliştirmeye çalışmaktadır. Bu tez, Avrupa Birliğiyapılanmasında, dünyadaki verilerin sınıflandırıldığı ve anlamlandırıldığı kimliktanımlama mekanizmalarının, Birlik politikalarının şekillenmesi ve oluşmasındabelirleyici unsur olma özelliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda sistemteorisinden hareketle Avrupa Birliği'nde kimlik tanımlama mekanizmasının işleyişibetimlenmiş ve günümüzde bu tanımlama mekanizmasının baş aktörü olarak faaliyetgösteren Komisyon'un Avrupa Birliği ve Avrupa kimliğinin şekillenmesindekiönemi, Birlik tarafından yayınlanan resmi metinler üzerinde gerçekleştirilen içerikanalizinden elde edilen veriler vasıtasıyla tartışılmıştır. Ayrıca, söz konusu kimliktanımlama mekanizmasının Avrupa Birliği'ne ?tanımlayan? statüsü verdiği ve bustatünün beraberinde getirdiği güç neticesinde Birliğin çevresini şekillendirebilen biryapı haline geldiği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
A research of the historical progress reveals that Europe constitutes its identityfrom the sum of all characteristics, which are realized in the context of events facedand also which make it competitive and powerful, designated in its history. Howeverthe world structure has forced Europe permanently to enhance new characteristics.As a result of these pressures, Europe created new processes to designate and toidentify its characteristics. With the institutionalization of the European Union,Europe has started to design and identify its characteristics via the processes namedIdentity Defining Systems systematically and tried to enhance its identity. This thesisaims to research Identity Defining Systems where data received from environment isclassified and given meanings, and to study on the importance of the systems in theprocess of shaping and making politics, in the European Union?s structure. In thiscontext, starting from the system theory, the processes of Identity Defining System inEuropean Union has been described and the significance of the EuropeanCommission, that is working as a main actor of the system, in formation of theUnion?s identity and Europe?s identity has been discussed via data obtained fromcontent analysis that is done on the official text published by the Union. In addition,it has been revealed that Identity Defining System turns the Union?s position into a?describer? and as a result of the power of this position the Union becomes astructure which can shape the environment within.