Avrupa Birliği kültür politikaları'nın Avrupa kimliği üzerine etkileri
The effects of European culture policies on European identity
- Tez No: 206204
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YELDA DEMİRAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kimlik Kavramı, Kültür Kavramı, Avrupa Kimliği, AvrupaKültür Politikaları, Eurobarometre Sonuçları, Türkiye ve AB Kültürel Uyumu, Concept of Identity, Concept of Culture, European Identity, EurpeanUnion Culture Policies, Eurobarometer Results, Cultural Harmony of Turkey and EU
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada Avrupa Birliği kültür politikalarının Avrupa kimliği üzerine etkileriincelenmiştir. lk bölümde çalışmanın amacı ve içeriği belirlenmiş, konunun hangi aşamalarile ele alınacağı özetlenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.ikinci bölümde kavramsal açıklamalar yer almıştır. Ulus, ulus devlet, kültür vekimlik kavramlarının incelendiği bu bölümde ayrıca Avrupa kimliğine de değinilmiştir.Avrupa kimliğinin tarihsel gelişim süreci ele alınmıştır.Üçüncü bölümde Avrupa Birliği kültür politikalarının ortaya çıkışı ve Avrupa Birliğikültür politikaları sürecinin Avrupa kimliği üzerine etkilerinin dönemsel olarak gelişimiortaya koyulmuştur. Üçüncü bölüm, anlaşmalarda ve araştırmalarda yer alan kültürpolitikaları ve Avrupa kimliği olmak üzere iki ayrı alt bölüm olarak ele alınmıştır.Dördüncü bölümde ise Avrupa Birliği kültür politikalarının Türkiye'ye yansımalarıincelenmiştir. Avrupa Birliği'ne aday ülke konumunda olan Türkiye'nin kültür bağlamındaAvrupa Birliği'ne uyumu tartışılmıştır.Sonuç bölümünde, yapılan incelemeler sonucunda Avrupa Birliği kültürpolitikalarının Avrupa kimliği yaratmada ve oluşmaya başlamış olan Avrupa kimliğinigüçlendirmede nasıl ve ne derece etkili olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of the thesis is to examine the effects of European Union (EU)culture policies on European identity and also to find an answer to the question whether EUcould create an European Identity as a complementary identity with its culture policies or not.In order to find the answer of this question the thesis is devided into five chapters. In the firstchapter the main objectives and the content of the thesis is determined.The second chapter provides a theoretical framework for the thesis. Nation, nationstate, identity, culture and European identity concepts are examined. Also, the historicaldevelopment of European identity is discussed.In the third chapter, arise of the EU culture policies and the periodic development ofthe EU culture policies process?s effects on European Identity is displayed. The chapterfocuses firstly on EU agreements and then Eurobarometers.In the forth chapter, the reflection of EU culture polities on Turkey is examined.Cultural harmony of EU and Turkey as a candidate country is discussed. In the final chapter,concluding comments on the essential question of the thesis and how and how much EUculture policies is effective to create and strengthen European identity are given.