Ortaöğretim özel ve resmi okul yöneticilerinin koçluk becerilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 206219
- Danışmanlar: PROF.DR. HOŞCAN ENSARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Koç, Koçluk, Yöneticilikte Koçluk Becerileri, Coach, Coaching, Coaching Skills of Managership
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma ortaöğretimde görev yapan özel ve resmû okul yöneticilerininöğretmenler tarafından algılanan koçluk becerilerinin düzeyinin görev yapılan okultürü, yaş, cinsiyet, branş, meslekû kıdem ve mezun olunan okul türü açısındandeğerlendirebilmek için yapılmıştır. Bu amaçla 10 resmû okul, 10 özel okulöğretmenlerine anket uygulanmıştır. İstanbul ili 8 ilçede gerçekleştirilen çalışma taramadüzeyinde yapılmış, anketteki sorular İletişim, Dinleme, Liderlik boyutundagruplândırılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçların analizi için faktör analizi vegeçerlik ve güvenirlik testi yapılmış ve Mann-Whitney ?U?, İlişkisiz Grup ?t? Testi, TekYönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis teknikleri kullanılarakçözümlenmiştir.Özel okullarda görev yapmakta olan öğretmenler yöneticilerini, resmû okullardagörev yapmakta olan meslektaşlarından daha yüksek düzeyde koçluk becerilerine sahipolduğunu düşünmektedirler. Araştırmanın sonucunda özel ve resmû okulöğretmenlerinin yöneticilerinin koçluk becerilerini algılarında özel okul lehinde anlamlıfarklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is about to evaluate the level of coaching skills of the employeesworking at the private and public schools' instructors over teachers at the secondaryeducation to have a perspective about the type of school, age, sex, event, professionalpriority and the type of the graduated school. For this purpose, there has beenconducted a survey to 10 public, 10 private school teachers. The study is executedaround İstanbul province over 8 districts, the questions at the questionnaire is groupedin communication,listening and leadership. To analyse the final result of the survey, weuse factor analysing methood, legality and reliability tests and Mann-Whitney ?U?,Independent-samples“t”test, one-way Analysis of Variance (ANOVA), Kruskal Wallisevaluation techniques were used.The teachers working at the private schools think that the instructors at theprivate schools have better coaching skills than the ones at the public schools. At the endof the survey we find out that, the coaching skills of the instructors at the private andpublic schools' teachers are all in favour of private schools' instructors, which has asignificant difference.