4-7 yaş arası çocukların sayı kavramlarının piaget'nin birebir eşleme deneyleri ile incelenmesi
Examination of number concepts of children who are in 4-7 years of age with piaget's experiments of one-to-one correspondence bye matching
  1. Tez No: 206220
  2. Yazar: HANDE ÖMERCİKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA RAMAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Piaget, Bilişsel, Sayı, Birebir Eşleme, Piaget, Cognitive, Number, one-to-one matching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; 4, 5, 6, 7 yaşlarındaki çocukların sayı kavramlarınınPiaget'nin Birebir Eşleme Deneyleri ile incelenmesidir.Araştırmanın örneklemini; İstanbul ilinin Kadıköy ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığınabağlı beş resmi ve beş özel okula devam etmekte olan 268 çocuk oluşturmaktadır. 4, 5,6, 7 yaşlarındaki çocukların oluşturdukları bu örnekleme Bire Bir Eşleme Deneyleribireysel olarak uygulanmıştır.Verilerin analizinde, güvenirlik çalışmaları için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmış,iki yarı test güvenilirliği hesaplanıp Guttman ve Spearman değerleri belirlenmiştir.Geçerlik çalışmalarında; Pearson çarpım moment korelasyon analizi işlemleriyapılmıştır. Ayrıca demografik özelliklere ilişkin verilerin analizinde; tek yönlü varyansanalizi (ANOVA), post-hoc Tamhane's T2 testi, bağımsız grup t testi, Man Whitney-Uanalizi, Kruskal Wallis-H ve Pearson çarpım moment korelasyon analizi yöntemlerikullanılmıştır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler istatistik programı ile değerlendirilmiştir.Birebir Eşleme Testi'nin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.Araştırmanın sonucunda 4 ile 5 yaş arasında, 6 ile 7 yaş arasında anlamlı farklılıkbulunmuştur. Fakat 5 ve 6 yaş çocukların performansı arasında anlamlı bir farklılıkbulunamamıştır. 4 yaş çocuklarının birebir eşleme testi sonuçlarının diğer yaşgruplarının gerisinde olmasının kavram öncesi dönemde olmalarından; 5-6 yaşçocuklarının birebir eşleme testi sonuçları arasında fark çıkmamasının her iki yaşgrubunun da sezgisel dönemde bulunmalarından; 7 yaş çocuklarının en iyi sonuçlarıelde etmesinin ise bu yaş çocuklarının artık somut işlemler döneminde olmalarındankaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is examination of number concepts of children who arein 4, 5, 6, and 7 years of age with Piaget?s experiments of one-to-one correspondence bymatching.The sampling of the study consists of 268 children who are attending five public andfive private schools of Ministry of National Education in Kadıköy District of Istanbul.These experiments of one-to-one correspondence by matching for this samplingconsisting of children who are 4, 5, 6 and 7 years of age have been applied individually.In analyzing the data, Cronbach Alpha coefficient has been calculated for reliabilitystudies; two semi-test reliabilities have been calculated and Guttman and Spearmanvalues have been determined. In validation studies, Pearson product-moment-correlation analysis procedures have been applied. In addition, in analyzing of dataregarding demographic characteristics, one way variant analysis (one way ANOVA),post-hoc Tamhane?s T2 test, independent group t test, Man Whitney-U analysis,Kruskal Wallis-H and Pearson product-moment-correlation analysis methods have beenapplied. The results have been assessed with SPSS program (Statistical Package for theSocial Sciences). It has been determined that one-to-one matching test is valid andreliable.At the end of the study, a meaningful difference has been found to be between the agesof 4 and 5, and 6 and 7. However, not any meaningful difference has been found to bebetween the performances of the children who are in 5 and 6 years of age. It is thoughtthat the children who are 4 years of age group being behind other age groups in terms ofmatching test results are due to the fact that they are in pre-conception period; that notany difference occurs in terms of one-to-one matching test results for children who arein 5-6 years of age is due to the fact that both age groups are in intuitive periods and thatthe children who are in 7 years of age obtain the best results emanates from the fact thatthis age group children are in concrete committal period.