İdari yargı yönünden adil yargılanma hakkı esasları
The Right to a fair trial in terms of administrative law
  1. Tez No: 206252
  2. Yazar: HÜSEYİN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER ANAYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma hakkı, idari yargı sistemi, tarafsız ve bağımsız birmahkeme, makul sürede yargılanma hakkı ve silahların eşitliği ilkesi, the right to a fair trial, the system of administrative law, an objective andindependent court, the right to a trial in a reasonable time, and the principle of equality ofarms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi ÖzetiTezin Başlığı: dari Yargı Yönünden Adil Yargılanma Hakkı EsaslarıTezin Yazarı: Hüseyin OĞUZ Danışman: Doç. Dr. Ömer ANAYURTKabul Tarihi: 18.09.2006 Sayfa Sayısı: 7 (ön kısım) + 99 (tez)Anabilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal BilimlerÖZETBu çalışmada, adil yargılanma hakkının (madde 6) Avrupa nsan Hakları Sözleşmesi veMahkemesi içtihatları ile Türk Hukukunun bakış açısı çerçevesinde idari yargı ile ilgili boyutuincelenmektedir. Bu nedenle çalışma, 5 inci maddede düzenlenmiş olan yakalanan vetutuklanan kişilerin hakları ile birlikte incelenen 7 ve 13 üncü maddelerde yer alan haklarıkapsamamaktadır.Ülkemizde, A HM'nin idari yargı ile ilgili olarak vermiş olduğu kararları, adli yargı ile ilgilikararları kadar bilinmemektedir. Türk idari yargısı aleyhine verilmiş fazla ihlal kararıolmamasına rağmen, gelecekte bunların artma ihtimalini ve A HM'nin konuyu nasıldeğerlendirdiğini dikkate almamız gereğinden hareketle hazırlanan çalışmanın ilk bölümünde,adil yargılanma hakkı kavramı ile bu hakkın uluslararası hukuktaki kaynakları üzerindedurulmuş ve hukukumuzda adil yargılanma hakkının yer aldığı mevzuata ve idari yargısistemimize değinildikten sonra A HM kararları ışığında adil yargılanma hakkının kapsamıaçıklanmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise, A HM kararları ana ölçeğinde, adil yargılanma hakkınınunsurları çerçevesinde idari yargı sistemimiz değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi veDanıştay içtihatlarıyla A HM içtihatları karşılaştırılarak idari yargımızın uluslararası boyuttakiyeri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu karşılaştırma yapılırken önce, ulusal mevzuat ile idari yargısistemi ve mahkeme kararlarımız hakkında bilgi verilmiş, daha sonra Avrupa Sözleşmesi veMahkemesi bakış açılarına yer verilmiştir. Bu sayede idari yargı sistemimiz ile Sözleşmesistemi arasındaki mevcut farklılıklar ve yaklaşımlar merkezinde, Avrupa Mahkemesininverebileceği olası ihlal kararlarına dayanak oluşturabilecek ?silah eşitliği konusunda titizdavranılmadığı ve AY M'nin tarafsız ve bağımsız bir mahkeme olup olmadığı? noktalarınadikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Title of the Thesis: The Right to a Fair Trial in terms of Administrative LawAuthor: Hüseyin OĞUZ Supervisor: Doç. Dr. Ömer ANAYURTDate: 18.09.2006 Number of pages: 7 (pre text) + 99 (main body)Department: Public Management Subfield: Political and Social SciencesSUMMARYIn this thesis, ?the right to a fair trial? (Article 6) in terms of administrative law has been studiedexamining Turkish legal system and the case law of European Court of Human Rights (ECHR)and European Convention on Human Rights. Therefore, this study deals with neither pre-trialrights, the rights of detainees, which are included in Article 5, nor the rights in Article 7 and 13,which are usually studied together.In Turkey, ECHR?s judgments regarding administrative law are not known as much as theones about judicial law. Although there are not many violation judgments against Turkishadministrative law, this study was prepared considering the possibility of an increase in thesejudgments and considering the evaluation of ECHR.The first part of the study includes the term ?right to a fair trial? and the sources of this right ininternational law. It also involves the Turkish case law and administrative law concerned with`the right to a fair trial?. The first part also explains the content of `the right to a fair trial` in thelight of ECHR`s judgments.In the second part of the thesis, Turkish administrative law is studied considering theframework of ECHR`s decisions together with the components of `the right to a fair trial?. Bycomparing the case law of Supreme Court with that of Council of State, this study tries todetermine the international place of Turkish administrative law. While making this comparison,this part provides information about the law of our country, Turkish administrative law andsome judgments in Turkey. The second part also includes the views of European Conventionand Court on this topic. Thus, the differences between the system of Turkish AdministrativeLaw and that of European Convention can be observed more clearly. The second part alsoquestions ?the practice of `equality of arms? ? and ?objectivity and independency of SupremeMilitary Administrative Court?, two points about which ECHR might deliver a judgment ofviolation.