Bir ütopyacı olarak sanatçının yaşamsal deneyimi dönüştürme tutkusu
The Artist's passion to transform the life experience as an utopian
  1. Tez No: 206267
  2. Yazar: BENYA BAKIR ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİRNUR ERALDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ütopya, Ya am, Sanatçı, Deneyim, Do a, Utopia, Life, Artist, Experience, Nature
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETB R ÜTOPYACI OLARAK SANATÇININ YA AMSAL DENEY MDÖNÜ TÜRME TUTKUSUBenya BAKIR ENYüksek Lisans Tezi, Resim- E itimiDanı man: Doç. Birnur ERALDEM RAralık 2006, 91 sayfaÜtopya, `olmayan hayal ürünü ülke anlamındadır'. Bu kavram, her ça ın toplumsalko ulları, siyasi sistemi, kültürel de erleri çerçevesinde farklı dönü ümlere vede i imlere öncülük etmi tir. Ancak tarihsel süreç incelendi inde, ütopya kavramınınbirbirinden farklı olu umların ve ütopya türlerin ortaya çıkmasını sa ladı ı görülür.Bu çalı mada ütopyanın, geni uzanımlara sahip tarihsel görünümleri incelenmeyeçalı ılmı tır. Ütopya, çokanlamlı bir yapıya sahiptir. Ya amın standartla ma tehlikesigösteren de erlerine ba kaldıran ele tirel bir duru tur, var olan düzene getirilen farklıaçılımlar ve alternatif toplum projeleri olarak ele alındı ında ise, gelece i biçimlendirenyeni bir ya am kurgusu sunmayı tasarlar. Dü lenen kusursuz ya am biçiminiolu turmaya çalı ırken, ütopya modelinin katı bir sisteme dönü mesi uyarısını yapanters ütopyalar da olmu tur.Çalı manın I. Bölümünde ütopya kavramı, genel kapsamlı bir inceleme ile açımlanmayaçalı ılmı tır: Devlet- birey ili kisi ba lamında ütopyanın i levi, kadının toplumsalkonumu ça ın ko ulları ile, form de i imine u rayan çokanlamlılı ıyla ütopyatoplumsal yapının ivmesini olu turmu tur. Ara tırmanın II. Bölümünde ütopya, sanatlave ya amla kurdu u ili ki ba lamında ele alınmı tır. Sanatın ve sanatçının ütopyasınıbelirleyen dü ünümler ve somut alternatif sanat projeleri üzerinde durulmu tur. Buba lamda ütopya, gerçeklik ve dü sel olanın yansıması olarak ya amı de i tirme,dönü türebilme etkinli i olarak algılanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ARTIST?S PASSION TO TRANSFORM THE LIFE EXPERIENCE AS ANUTOPIANBenya BAKIR ENMaster Thesis, Department of Education of ArtSupervisor: Doç. Birnur ERALDEM RDecember 2006, 91 pagesUtopia means ?the land which is no where?. The concept of utopia has led socialtransformations throughout several eras. If examined carefully, it?s seen that differentutopia types has been occured.In this study, it?s tried to analyze the different historical appearences of the utopiaconcept. Utopia is a multilayered structure in respect of meaning. Utopia is a criticalopposition towards the values of life which tends to become standardized. It projects torealize a new life comprehension shaping the future. There are also distopias saying thatutopias might conclude rigid systems while suggesting the perfect life and community.In the first part of this study, utopia concept is explained in a general view: Utopiaconcept is a point of departure for transformation of the social structure with it?s influenceon the social developments such as state-individual relations and woman?s place incommunity. In the second part of the study, utopia is handled in the context of it?srelations with art and life. In this section, it?s focused on alternative art projects which isdetermined by the artists? utopia. In this context, utopia shold be understood as anactivity changing life in the crossing point of reality and imaginary.