İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin arkadaşlarına ilişkin düşüncelerinin sosyometrik statü ve akademik başarı açısından incelenmesi
Investigation the ideas of 5th grade students regarding their friends in accordance to sociometric status and academic achievement
- Tez No: 206268
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arkadaşlık İlişkileri, Sosyometrik Statü, Akademik Başarı, Akran İlişkileri, Friendship Relationship, Sociometric Status, Academic Achievement, Cohort Relations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
iÖZETİLKÖĞRETİM 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ARKADAŞLARINA İLİŞKİNDÜŞÜNCELERİNİN SOSYOMETRİK STATÜ VE AKADEMİK BAŞARIAÇISINDAN İNCELENMESİVESİLE ORALYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Filiz YURTALNisan, 2007, 79 sayfaBu araştırmanın amacı, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin arkadaşlarına ilişkindüşüncelerini ve arkadaşlık anlayışlarını sosyometrik statü ve akademik başarıya göreincelemektir.Bu çalışma, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkezi'nde bulunan iki alt,iki orta ve iki üst sosyo-ekonomik düzeydeki toplam 6 ilköğretim okulunda 5.sınıfta okuyan528 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Sosyometrik Test, Akran İnançlarıÖlçeği, ve Görüşme Formu kullanılarak elde edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin arkadaşlarına ilişkin olumlu ve olumsuzdüşüncelerinin sosyometrik statü ve akademik başarıya göre farklılık göstermediğibulunmuştur. Ancak yapılan görüşmelerin sonucunda sosyometrik statü ve akademik başarıaçısından arkadaşlık anlayışlarının bazı boyutlarında farklılıklar olduğu saptanmıştır.Sosyometrik statüye göre arkadaşlık beklentileri kapsamında en fazla seçilen ve hiçseçilmeyen öğrenciler arasında farklılık bulunmamıştır. En fazla seçilen öğrencilerin hiçseçilmeyen öğrencilere göre daha kolay arkadaş edindiği ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin olumluyönde olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda kendilerine olumlu özellikler atfetmektedirler.Bunlar; zeki olma, sevilen biri olma , başarılı olma, neşeli olma, yetenekli olma, cana yakınolma gibi özelliklerdir. Akademik başarıya göre başarılı öğrenciler ile başarısız öğrencilerarasında arkadaşlık anlayışlarına göre bazı farklılıklar bulunmuştur. Başarılı öğrencilerin dahaiikolay arkadaş edindikleri ve arkadaş ilişkilerinin daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıcabaşarılı öğrencilerin güvenilir olma, başarılı olma, zeki olma, neşeli olma, sevilme ve canayakın olma gibi olumlu özellikleri daha fazla atfettikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTINVESTIGATION THE IDEAS OF 5th GRADE STUDENTS REGARDINGTHEIR FRIENDS IN ACCORDANCE TO SOCIOMETRIC STATUS ANDACADEMIC ACHIEVEMENTVesile ORALMA Thesis, Department of Primary SchoolSupervisor: Asist.Prof.Dr. Filiz YURTALApril, 2007, 79 pagesThe purpose of this study is to investigate the ideas of 5th grade students regardingfriends and friendship in accordance to sociometric status and academic achievement.This study was conducted among 528 students attending 5th grades from 6 differentprimary schools with two low, two middle, and two high socio-economic levels. Study datawere obtained using Sociometric Test, Cohort Belief Scale and Interview Form.As consequences of this study, it was determined that the ideas of students on theirfriends have no correlation with sociometric status and academic achievement. No differencewas found between most and less chosen friends in accordance to sociometric status. Inanother hand, the students were referring good proporties such as; being intelligent, someoneliked, successfull, cheerfull, having abilities for theirselves. No differences were foundbetween successfull and unsuccessfull students on bad and good thoughts towards theirfriends. However, it was determined that successfull students can make friends easly and theirfriendship relations are better relatively. Whereas they refer themselves as being reliable,successfull, intelligent, cherfull, liked more and carrying other good proporties