Late Byzantine ships and shipping: 1204-1453
Geç Bizans gemileri ve deniz ticareti
- Tez No: 206342
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CHARLES GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Gemi yapımı, Bizans, Deniz ticareti, Gemi tasvirleri, Manastırlar, Konstantinople, Shipbuilding, Byzantine, Maritime trade, Ship representations, Monasteries, Constantinople
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma Geç Ortaçağ'da, Bizans gemileri ve deniz taşımacılığının durumu veetkilerinin yorumlanmasını amaçlamaktadır. Bizanslıların 1204-1453 arası deniztaşımacılığı, gemileri yada gemi yapımı hakkında şu ana dek yapılan çalışmalarsınırlıdır. Bizans denizcilik faaliyetleri hakkındaki yazılı belgeler, tasvirli eserler vearkeolojik kanıtlar bu çalışmada biraraya getirilmiştir. Kısıtlı sayıdaki kanıtlar,Bizans denizcilik faaliyetlerini daha iyi anlayabilmek için değerlendirilmiştir. Bufaaliyetlerin Geç Orta Çağ daki etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has aimed to investigate the problem of interpreting the nature andinfluence of Byzantine ships and shipping in the later Middle ages. Maritimetransport activities and ships or shipbuilding of the Byzantines during the laterMedieval age, between 1204-1453, have never been adequately revealed. Thetextual, pictorial, and archaeological evidence of Byzantine maritime activities iscollected in this study. This limited evidence is evaluated in order to gain a betterunderstanding of Byzantine maritime activities such as shipbuilding and maritimecommerce. The impact of these activities in the Late Medieval age is discussed.