An architectural and conceptual analysis of Mesopotamian temples from the Ubaid to the old Babylonian period
Obeyd döneminden eski Babil dönemine Mezopotamya tapınaklarının mimari ve kavramsal bir analizi
- Tez No: 206341
- Danışmanlar: DR. MARİE-HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Din, Mimarlık, Archeology, Religion, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mezapotamya, Tapınak, Ev olarak tapınak, İdeoloji, Din, Kozmoloji, Çevre.iv, Mesopotamia, Temple, House, The temple as the house, Ideology, Religion, Cosmology, Environment.iii
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETOBEYD DÖNEMİNDEN ESKİ BABİL DÖNEMİNE MEZOPOTAMYATAPINAKLARININ MİMARİ VE KAVRAMSAL BİR ANALİZİSoudipour, Amir H.M.A., Arkeoloji ve Sanat Tarihi BölümüTez Yöneticisi: Dr. Marie-Henriette GatesŞubat 2007Bu çalışmada Ubeyd döneminden Eski Babil dönemine Mezopotamya tapınaklarınınmimarisi incelenmektedir. Çalışmada bu tapınakların planlarının zaman içerisindenasıl değiştikleri analiz edilmekte, ideoloji, kozmoloji, din ve çevre gibi etkenlerintapınakların mimarisine ve kullanımına nasıl yansıdığı analiz edilmektedir. Tezde,tanrının evi olarak tapınak kavramı da yakından incelenmekte, farklı dönemlerdenseçilen tapınakları o dönemin yerel mimarisi ile karşılaştırarak yerel yapının kutsalyapı üzerindeki etkilerinin ve bu yapı üzerine yansımalarının izi sürülmekte ve hangidönemde bu yapısal benzerliğin tepe noktaya ulaştığı ve düşüşe geçtiği belirlenmeyeçalışılmaktadır. Mezopotamya'nın sosyal yapılanmasındaki değişikliklerin tapınakmimarisine ve yapısına da yansıdığı iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ARCHITECTURAL AND CONCEPTUAL ANALYSIS OF MESOPOTAMIANTEMPLES FROM THE UBAID TO THE OLD BABYLONIAN PERIODSoudipour, Amir H.M.A, Department of Archaeology and History of Art.Supervisor: Dr. Marie-Henriette GatesFebruary 2007This study attempts to explore the architecture of Mesopotamian temples fromthe Ubaid to the Old Babylonian period. It analyses the ways in which the layout ofthe temples changed and developed through time. It argues how different factors suchas ideology, cosmology, religion and environment were reflected in the architectureand function of temple complexes. The thesis also looks closely at the concept of thetemple as the house of god, and by comparing the selected temples of differentperiods to the domestic architecture of the same period, aims to trace the influenceand reflection of the domestic structure on the sacred structure and to determine inwhich period the structural similarity reaches its zenith and declines. Changes inMesopotamia?s social organization can be linked to these changes in temple layout.