Geophysical exploration of Kinet Höyük: A comparison of the magnetic survey with the excavation results
Kinet Höyük'ün jeofiziksel yöntemle araştırılması: Manyetik yöntemle yapılan yüzey araştırma sonuçlarının kazı sonuçları ile karşılaştırılması
- Tez No: 206343
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. JAQUES MORİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Arkeometri, Jeofizik Mühendisliği, Archeology, Archaeometry, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kinet Höyük, Geophysical survey methods, Archaeology, Magneticsurvey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Issos Ovasında yer alan Kinet Höyük'de gerçekleştirilen manyetikyüzey araştırması ve bu yüzey araştırmasına göre açılmış olan test açmalarınınsonuçlarını değerlendirmiştir. Bu karşılaştırma ile manyetik yüzey araştırmayöntemlerinin Kinet Höyük ve onu çevreleyen bölge içerisinde bulunan arkeolojikdeğerlerin bulunmasına katkısı incelenmiştir. Bu karşılaştırma sonucu jeomanyetikyüzey araştırma yöntemlerinin arkeolojiye katkısını ölçmüştür.Anahtar Kelimler: Kinet Höyük, Jeofiziksel yüzey araştırma yöntemleri, Arkeoloji,Manyetik yüzey araştırma metodu.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the results of the magnetic survey conducted at theprehistoric mound of Kinet Höyük, on the Issos Plain (Hatay, Turkey), and those ofthe test excavations, which were conducted according to this geophysical survey. Themain focus of this study is to compare the magnetometer survey results with the datafrom the test excavations to verify how proficient this method is for revealing thesubsurface features of Kinet Höyük and its surrounding area. This comparison shouldallow us to test the applicability of these kinds of methods for archaeology.