Friendship, crisis and estrangement: U.S.-Italian relations, 1871-1920
Dostluk, bunalim, yabancilasma: A.B.D.-İtalya iliskileri, 1871-1920
  1. Tez No: 206353
  2. Yazar: BAHAR GURSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMOTHY MASON ROBERTS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, dış ilişkiler, Risorgimento, United States, Italy, foreign relations, late nineteenth century, Risorgimento, World War I
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
ÖZETDOSTLUK, BUNALIM, YABANCILAŞMA:A. B. D.-İTALYA İLİŞKİLERİ, 1871-1920Gürsel, BaharDoktora, Tarih BölümüTez Yöneticisi: Yard.Doç. Dr. Timothy Mason RobertsNisan 20071870'li yıllarda Birleşik İtalya Krallığı neredeyse bütün İtalyan yarımadasını tek bir bayrakaltında toplamış ve Amerika Birleşik Devletleri de bir iç savaşı geride bırakıp ülkeyi vekurumlarını güçlendirmişti. Bu tez, 1871 ve 1920 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerive İtalya arasında gelişen ilişkileri anlatmaktadır. Sözü geçen dönem, İtalya'dan Amerika'ya1880'li yıllarda başlayan kütlesel göç, askerlik hizmeti ve vatandaşlığa kabul edilme sorunu,özellikle Birleşik Devletler'in güney eyaletlerinde İtalyan göçmenlerinin linç edilmesi, her ikiülkedeki anarşizm hareketleri, Kuzey Afrika'da İtalya'nın kolonileşme faaliyetleri,Amerika'nın denizaşırı genişlemesinin başlangıcı ve Birinci Dünya savaşı gibi sayısız önemliolaya şahit olmuştur. Bu tez, her iki ülkenin yasalarını, siyasi koşullarını, içişlerini veideolojik gelişmelerini inceleyerek, İtalya ve Amerika'nın dış ilişkilerine şekil veren şartlarıbelirlemeyi hedeflemektedir. Bu konuların üzerinde dururken, aslında her iki ülkenin deiçişleri ve dış ilişkilerinde odaklandığı ana unsurun ulusal büyüklük olduğunu vurgulamayaçalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFRIENDSHIP, CRISIS AND ESTRANGEMENT:U.S.-ITALIAN RELATIONS, 1871-1920Gürsel, BaharPh.D., Department of HistorySupervisor: Assist. Prof. Dr. Timothy Mason RobertsApril 2007In the 1870s, the united Kingdom of Italy brought together nearly the whole Italian peninsulaunder a single flag, and the United States left behind a civil war and strengthened the countryand its institutions. This dissertation is an account of the relations between the United Statesand Italy from 1871 to 1920. This era witnessed numerous important incidents like the massItalian immigration to America beginning in the 1880s, military service and the problem ofnaturalization, the lynchings of Italian immigrants particularly in the southern United States,anarchism in both countries, Italian colonialist activities in North Africa, the beginning ofAmerican overseas expansion, and World War I. By analyzing both countries? laws, politicalcircumstances, internal affairs and ideological developments, the dissertation aspires toexplore the aspects that shaped Italian and American foreign relations. While emphasizingthese features, it seeks to clarify the fact that the main issue which both countries focused onwas national greatness.