Court, chivalry and politics: Nominations and elections to the order of the garter, 1422-1483
Asillik şovalyelik ve politika: Diz bağı şovalyeligine adaylık ve seçim 1422-1483
  1. Tez No: 206352
  2. Yazar: TARIK TOLGA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DAVİD EWAN THORNTON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şovalyelik İngiltere Dizbağı Şovalyeliği.iv, Chivalry, England, Order of the Garteriii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZETDizbağı Şovalyeliğine Adaylık ve Seçilme 1461-83Gümüş, Tarık TolgaDepartment of HistorySupervisor: Assoc. Prof. David E. ThorntonApril 2007Bu çalışma VI. Henry IV. Edward ve III. Richard döneminde DizbağıŞovalyeliğine aday gösterilen ve/veya seçilen şovalyelerin diğer üyeler tarafından adaygösterilmelerinin ve krallar tarafından seçilmelerinin ardında yatan nedenleriincelemektedir. Dönemin özel politik durumu, şovalyelerin birbirleriyle olan özel veailesel yakınlıkları, şovalyelerin geçmiş savaş kariyerlerindeki başarıları şeçilmeleri veaday gösterilmeleri için en önemli nedenlerdir. Bu tez ayrıca bu zamana kadar tarihçileriçin temel kaynak olarak kabul edilen Anstis in edisyonu Liber Niger in sağladığıbilginlerin zaman zaman yanlış olabileceği ve French Register isimli alernatifkaynağında da bundan sonraki Dizbağı şovalyeliği çalışmalarında dikkate alınmasıgerektiğini iddia etmektedir. Birinci ünite Dizbağı şovalyeliği tarihine kısa bir bakıştır.İkinci ünite tarihsel kaynak sorununu işlemektedir. Üçüncü ünite VI. Henry dönemindekiaday gösterilme ve seçilme nedenlerini işlemektedir. Dördüncü ünite IV. Edward ve III.Richard dönemindeki aday gösterilme ve seçilme nedenlerini işlemektedir son ünitesonuçtur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCourt, Chivalry and Politics: Nominations and Elections to the Order of the Garter:1461-83Gümüş, Tarık TolgaDepartment of HistorySupervisor: Assoc. Prof. David E. ThorntonApril 2007This thesis discusses the probable causes behind the nominations and elections ofthe knights to the Order of the Garter during the reigns of Henry VI, Edward IV andRichard III. The Study argues that various considerations played role in the nominationsof particular knights by different companions. The main concern of the Kings and theknights of the Order was the politics of the time in nominating a knight to the Order.Parental closeness and previous military success of the knight-candidates were alsoimportant in their decisions. This thesis also suggests that while Anstis?s edition of LiberNiger is constantly used by the historians as the main primary source for the Order,another important register, the so-called French Register must be also taken into accountwhen constructing Order?s history. Chapter 1 is a general introduction to the history ofthe order, Chapter 2 discusses the main problems of the primary sources of the Order,Chapter 3 discusses the causes of the nominations and elections of the knights in HenryVI?s time, Chapter IV discusses the causes of the nominations and elections of theknights during Edward IV and Richard III?s time. Chapter V is conclusion.