Turkish identity: national versus state identity in Turkey and implications for U.S.-Turkey relations
Türk kimliğine bakış: Türkiye'deki ulus ve devlet kimliği ve A.B.D.-Türkiye ilişkilerine etkisi
  1. Tez No: 206363
  2. Yazar: KARALYN EİDE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kimliği, Amerikan karşıtlığı, kritik güvenlik çalışmaları, A.B.D- Türkiye ilişkileri, jeopolitika, strateji, Turkish identity, anti-Americanism, critical security studies, U.S.-Turkey relationship, geopolitics, strategy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZETTürk Kimliğine Bakış:Türkiye'deki Ulus ve Devlet Kimliği ve A.B.D- Türkiye İlişkilerine EtkisiEide, KaralynUluslararası İlişkiler BölümüTez Yöneticisi: Yrdç Doç. Dr. Nur Bilge CrissMayıs 2007Türkiye hakkında fazla basitleştirilmiş bir çok etiket vardır. Bu tez tarih ve kalıplarabakarak Türk kimliğine derinden bakmayı amaçlamaktadır. Türkiye'nin kurucusuMustafa Kemal Atatürk'ün Türklerin onaylayabileceği kimlik yarattığı iddiaedilmektedir. Bu kimliğin farklı yönleri ortaya koyulacaktır.Türkiye'nin kelimenin tam anlamıyla bir ulu devlet olmasıyla, Türk ulusu ve devleticumhuriyetin ilk yıllarında kusursuz bir şekilde çakışmıştır, ancak zamanla bir ayrılıkgelişmiştir. Politik ve sosyal kutuplaşmalardan çok, Türkiye'nin kimlik sorunu budur.Amerika'nın Türkiye hakkındaki bilgisizliği Türkiye'deki Amerikan düşmanlığınıkörüklemiştir. İki ülke politik düzeyde 'sadık müttefikler' olarak görülseler de, kamuoyuanlayışı (ya da yanlış anlayışı) ilişkilerde sorun yaratmaktadır. Bu karşılıklı bilgisizlikortadan kaldırılmalıdır. Bu yanlış anlaşılmaya örnek olarak Kürt sorunu tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLessons in Turkish Identity:National vs. State Identity in Turkey and Implications for U.S.-Turkey RelationsEide, KaralynDepartment of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Nur Bilge CrissMay 2007There is an abundance of oversimplified labels about Turkey, and this thesis attempts,with a strong angle toward history and patterns, to look deeper into Turkish identity. Itwill be argued that Turkey?s founder, Mustafa Kemal Atatürk, packaged for the Turks anidentity to which they could subscribe. The various components of this initial identitywill be distinguished.The nation and state of Turkey overlapped nearly perfectly in the republic?s early years,and the goal was for them to stay so, with Turkey being a pure nation-state in the truesense of the word, but a detachment has developed. This is Turkey?s identity crisis, morethan any political or social polarizations in the country today.American ignorance of Turkey?s identity has encouraged Turkish anti-Americanism. Thetwo countries are supposedly `faithful allies? on the political level, but what is understood(or rather misunderstood) on the public level does much relational harm. Mutualignorance of each must be overcome between these two countries. The Kurdish problemwill be discussed as an example of mutual misunderstanding.